ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Προσπαθεί να αλλάξει την άποψη του κόσμου για τα τρωκτικά εισάγοντας σούπα με… αρουραίο

Μεξικό: Προσπαθεί να αλλάξει την άποψη του κόσμου για τα τρωκτικά εισάγοντας σούπα με… αρουραίο
Reuters / Danish Siddiqui

Όσο αξιαγάπητα κι αν φαίνονται σε φωτογραφίες και βίντεο, τα τρωκτικά ήταν πάντα κάτι που απολαμβάναμε να κοιτάζουμε από μακριά. Σε αυτό, επιχειρεί να βάλει τέλος η πολιτεία Σακατέκας του Μεξικού, η οποία εισήγαγε μία νέα σούπα με αρουραίο!

Στόχος της πολιτείας είναι η προσπάθεια να σώσει μία τοπική παράδοση και να διώξει την προκατάληψη γύρω από την κατανάλωση τρωκτικών. «Η ιδέα είναι να απομυθοποιήσουμε την κατανάλωση αρουραίου, το οποίο είναι ένα καθαρό ζώο και δεν έχει καμία σχέση με τα είδη του υπονόμου» αναφέρει η Guadalupe Flores, μέλος της κρατικής νομοθεσίας.

Η κατανάλωση της σούπας “caldo de rata” χρονολογείται πίσω στα αποικιακά χρόνια της Σακατέκας. Περιέχει καλαμπόκι, κολοκύθι και ρίγανη και σε ορισμένες κοινότητες καταναλώνεται έως και σήμερα, ειδικά στις καντίνες που προσφέρεται ως «φάρμακο» για μετά το μεθύσι. Στα εστιατόρια βέβαια, δεν έχει καταφέρει σχεδόν ποτέ να μπει στο μενού.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι υποστηρίζουν πως η “caldo de rata” είναι θεραπευτική για όσους πάσχουν από ένα κοινό κρυολόγημα ή ακόμη και από διαβήτη ή αρθριτικά. Πριν πολλά χρόνια δίνονταν στις θηλάζουσες μητέρες.

«Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες» αναφέρει καθηγητής σε πανεπιστήμιο της πολιτείας, ο οποίος έχει κάνει μελέτες πάνω στους αρουραίους. Βέβαια, όλα τα παραπάνω δε φαίνεται να είναι αρκετά για να πείσουν μερικούς -και δεν έχουν κι άδικο- εφόσον και οι ίδιοι οι καταναλωτές αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη ομάδα ατόμων που αηδιάζει από την ιδέα και μόνο.

«Όποιος το δοκιμάσει μια φορά, θα το λατρέψει. Δεν μοιάζει με το κοτόπουλο. Το κρέας του αρουραίου είναι πολύ παρόμοιο με αυτό του κουνελιού, απλά πιο εύγεστο» δήλωσε παρόλα αυτά η Flores.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ