Διχασμένοι οι Γερμανοί για τον σχηματισμό της «Τζαμάικα» - Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις
Πηγή: REUTERS/AXEL SCHMIDT

Διχασμένοι ως προς το τι μέλλει γενέσθαι εάν ναυαγήσουν τελικά οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», εμφανίζονται οι Γερμανοί πολίτες. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Bild, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της από το Ινστιτούτο Emnid, προκύπτει πως εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων, σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπουν στο σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με την Μέρκελ, σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα», μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμούν ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται το 47%.

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα εάν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνουν το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% τάσσεται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ακροδεξιό λαϊκιστικό, ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Το CDU/CSU θα ψήφιζε το 31%, τους Πράσινους το 11%, το SPD το 21%, τους Φιλελεύθερους το 10% και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) to 9%.

Τα αγκάθια

Το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων, φαίνεται πως είναι το ακανθώδες ζήτημα της πολιτικής για τη μετανάστευση παρά το ότι έχουν έρθει πιο κοντά προς μια συμφωνία στα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα περιλαμβανομένης και της πολιτικής για το κλίμα.

Η προθεσμία που είχαν βάλει τα ίδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες έληξε την Πέμπτη χωρίς συμφωνία, αλλά διαπραγματευτές δήλωσαν πως οι Πράσινοι χαιρέτισαν σήμερα, Παρακευή, μια πρόταση να ενισχυθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας και να μειωθεί κατά επτά γιγαβάτ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.

«Τα κόμματα δεν μπορούν να συνεργαστούν προβάλλοντας απαιτήσεις στον μέγιστο βαθμό», δήλωσε ο εκ των ηγετών των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ. «Πρέπει να είναι έτοιμα, πείτε το υπευθυνότητα ή πατριωτισμό, να μετακινηθούν -- και το έχουμε κάνει σε κάθε τομέα, μέχρι το κατώφλι του πόνου».

Αν και εξακολουθούν να παραμένουν οι δυσκολίες σχετικά με τους φόρους και τα δημόσια οικονομικά, το πιο δύσκολο σημείο αφορά τη μετανάστευση, όπου οι υπερ-συντηρητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ στη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) επιμένουν σε ένα όριο 200.000 νέων αφίξεων τον χρόνο. 

Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στο να τεθεί οποιοδήποτε όριο, αλλά εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμβιβαστούν, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters το Σάνββατο και στο οποίο είπαν πως το προτεινόμενο όριο ξεπεράστηκε μόνο πέντε φορές τα τελευταία 25 χρόνια.

Η αποτυχία πάντως να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

 

Διαβάστε επίσης