ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην πολιτική σκηνή της Ζιμπάμπουε: Δεν παραιτήθηκε τελικά ο Μουγκάμπε

Θρίλερ στην πολιτική σκηνή της Ζιμπάμπουε: Δεν παραιτήθηκε τελικά ο Μουγκάμπε
Reuters

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολιτική σκηνή της Ζιμπάμπουε, καθώς στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδροςΡόμπερτ Μουγκάμπε, δεν ανακοίνωσε την παραίτησή του, όπως αναμενόταν. Μόλις τελείωσε την ομιλία του, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας, Κρις Μουτσβάνγκουα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καθαίρεσή του από τον προεδρικό θώκο, ενώ κάλεσε και τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. 

Νωρίτερα, το κυβερνών κόμμα ZANU-PF, του έδωσε 24ωρη προθεσμία να παραιτηθεί, ωστόσο ο 93χρονος ηγέτης δεν έκανε καμία αναφορά περί του θέματος, ενώ είπε ακόμη πως θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του κόμματος.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Μουγκάμπε σημείωσε ότι αποδέχεται την κριτική που του ασκούν το ZANU-PF, ο στρατός και ο λαός.

Μιλώντας αργά και σταματώντας συχνά ενώ διάβαζε το κείμενο της ομιλίας του, είπε ότι "είναι ενήμερος για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα" και ότι "δεν γίνεται να μας καθοδηγεί η πικρία" αλλά "να μάθουμε να συγχωρούμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας με πνεύμα συντροφικότητας.

Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τον Μουγκάμπε, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα The Herald.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησε με τους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας περιλαμβανόταν και το θέμα της δοκιμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Η παρέμβαση του στρατού, εξήγησε στην ομιλία του, οφείλεται στις ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για την κατάσταση στη χώρα και το κυβερνών κόμμα.

«Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των διωγμών και των αυθαίρετων αποφάσεων. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα», είπε. «Ο λαός χρειάζεται ειρήνη, ασφάλεια, νόμο και τάξη», τόνισε, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ειρήνη και η τάξη είναι ακλόνητες στη χώρα».

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν απειλή για το σύνταγμα «ή για την εξουσία μου ως αρχηγού του κράτους και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων», συνέχισε, εξηγώντας ότι είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι "οι στυλοβάτες του κράτους παρέμειναν σε λειτουργία".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ