ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει κανένα μέλλον με τη Δύση

Σύμβουλος Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει κανένα μέλλον με τη Δύση
(Photo by Chris McGrath/Getty Images/Ιdeal Images)

Επίθεση κατά της Δύσης εξαπέλυσε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τη δημόσια τηλεόραση της χώρας ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει «κανένα μάλλον με τη Δύση» και πως πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ, που έχει πολλάκις προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του, συνέδεσε το σχόλιο αυτό και με το πρόσφατο περιστατικό σε νατοϊκή άσκηση στη Νορβηγία.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει μέλλον με τη Δύση. Το δηλώνω ανοιχτά. Το είπα με σαφήνεια μετά το περιστατικό στην νατοϊκή άσκηση [σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος εμφανιζόταν ανάμεσα στους εχθρούς σε πίνακα της άσκησης]. Δεν πιστεύω ότι βλέπουν θετικά την Τουρκία. Όπως είπα και ο πρόεδρος Ερντογάν, “Δεν πιστεύω ότι έχουν καλά όνειρα για την Τουρκία”» δήλωσε ο κ. Μπουλούτ, στην εκπομπή «Βαθιά Ανάλυση» του καναλιού TRT.

O ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να στρέφεται προς την Ασία και πως προσωπική του πεποίθηση είναι ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει «άνοιγμα» σε Ρωσία, Κίνα, Αφρική και Μέση Ανατολή.

«Ολόκληρη η Τουρκία πρέπει να το κατανοήσει πλέον αυτό» είπε ο Μπουλούτ. Τον Αύγουστο, ο σύμβουλος του Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «άρρωστη», πάσχει από χολέρα και πως η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για να μην «κολλήσει».

Μερικούς μόλις μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο, ο Μπουλούτ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην λάβει κανένα μέτρο εναντίον του Ερντογάν γιατί θα το μετανιώσει.

«Η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση»

Ο Μπουλούτ έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα «καταρρεύσει», μια θέση που εξέφρασε και σε άρθρο του στην εφημερίδα Star daily. «Η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ένα άλλο θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Το τέλος αυτού του ψέματος είναι επίσης ζήτημα χρόνου».

Τον Φεβρουάριο του 2017, μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT, ο Μπουλούτ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιαδήποτε χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακόμη και μια τρίχα από τα μαλλιά του Ερντογάν να πάθει κακό, κανένας στην περιοχή δεν θα μπορεί ούτε καν να ευχαριστηθεί το πρωϊνό του» είπε τον Μάρτιο ο Μπουλούτ, σε ένα εθνικιστικό παραλήρημά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ