ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία - Λίγες οι ελπίδες «λευκού καπνού»

Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία - Λίγες οι ελπίδες «λευκού καπνού»
REUTERS/Bassam Khabieh

Σήμερα, Τρίτη, ξεκινά ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο της Συρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Για ακόμη μία φορά οι τριμερείς συνομιλίες αναμένεται να είναι «ακανθώδεις» καθώς η συριακή αντιπολίτευση επιμένει στην απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Νασρ Χαρίρι δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε σοβαρές και άμεσες διαπραγματεύσεις, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις, και κυρίως τη Ρωσία, να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Άσαντ ώστε να εμπλακεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, την οποία θα ακολουθήσει η σύνταξη νέου συντάγματος και εκλογές.

«Υπογραμμίζουμε ότι στόχος μας είναι η πολιτική μετάβαση που θα πετύχει την απομάκρυνση του Άσαντ ως πρώτο βήμα», τόνισε ο Χαρίρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα από τη Γενεύη.

«Στόχος μας στις διαπραγματεύσεις είναι η αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ήδη από την έναρξη της μετάβασης», τόνισε.

Φαγητό από τα σκουπίδια και «μάχη» με την πείνα: Η τρομακτική καθημερινότητα των Σύρων

Η επιτυχία αυτού του γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη δεν φαίνεται να είναι πιο πιθανή από αυτή των επτά προηγούμενων, καθώς ο Άσαντ σημειώνει νίκες επί του πεδίου και οι αντίπαλοί του επιμένουν στην απαίτησή τους να αποχωρήσει.

Όλες οι προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες κατέρρευσαν σύντομα εξαιτίας της επιμονής της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Άσαντ και της άρνησής του να το κάνει.

Περισσότεροι από 340.000 νεκροί στον πόλεμο της Συρίας

«Δεν έχουμε πολλές ελπίδες, το καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικές καθυστερήσεων προκειμένου να εμποδίσει την πρόοδο προς μια πολιτική λύση, την ώρα που η αντιπολίτευση εμφανίζεται με μια ενιαία αντιπροσωπεία», κατήγγειλε ο Χαρίρι. «Η Ρωσία είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει το καθεστώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

2017 11 27T182927Z 1854886431 RC1F1F586570 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA OPPOSITION

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Νασρ Χαρίρι/REUTERS/Denis Balibouse

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα επεσήμανε σε βιντεοδιάσκεψη με τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη».

«Αν οι δύο πλευρές φτάσουν στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εις βάθος συζητήσεις και ελπίζω και διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Δεν θα δεχθούμε κανέναν όρο από καμία πλευρά», υπογράμμισε ο ντε Μιστούρα.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επεσήμανε πως η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Συρίας αναμένεται να φτάσει αύριο, Τετάρτη, στην Ελβετία. «Η αποστολή της κυβέρνησης δεν έχει φτάσει ακόμη, όμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία έλαβε ένα μήνυμα το οποίο ανέφερε ότι προβλέπεται να φτάσει αύριο (Τετάρτη)», επεσήμανε η Αλεσάντρα Βελούτσι.

Επτά στους δέκα κατοίκους στη Συρία έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ οι χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ — ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία — θα συμμετάσχουν σε μια «προπαρασκευαστική συνάντηση» σήμερα στη Γενεύη, έπειτα από πρωτοβουλία του Παρισιού. Η διεξαγωγή της γίνεται στο πλαίσιο της επιθυμίας των Δυτικών να επανέλθουν στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίση, όπου αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.

Η Ρωσία πρότεινε τη Δευτέρα την επιβολή εκεχειρίας στην πολιορκημένη ανατολική Γούτα στις 28 και 29 Νοεμβρίου, όμως ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε οι αντάρτες ανακοίνωσαν αν θα την τηρήσουν.

Συνεχίζονται οι μάχες στη Συρία

Στο μεταξύ, η ανατολική Γούτα έγινε ξανά σήμερα στόχος βομβαρδισμών, όμως λιγότερο σφοδρών από αυτούς των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι από τον χθεσινό βομβαρδισμό. Ένας Σύρος αξιωματούχος επεσήμανε από την πλευρά του ότι η κατάσταση στην περιοχή σήμερα είναι ήρεμη.

Το Σαββατοκύριακο ο βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον της Γούτα εντάθηκε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 43 άνθρωποι να σκοτωθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, σημείωσε το Παρατηρητήριο. Παράλληλα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 13 πύραυλοι έπληξαν τη Δευτέρα περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Η ανατολική Γούτα περιλαμβάνεται στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που έχουν συμφωνηθεί από τον στρατό και τους αντάρτες στη δυτική Συρία, έπειτα από μεσολάβηση της Ρωσίας. Όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ