ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίστηκε πρόεδρος της Κένυα ο Ουχούρου Κενυάτα - Ένταση στους δρόμους του Ναϊρόμπι

Ορκίστηκε πρόεδρος της Κένυα ο Ουχούρου Κενυάτα - Ένταση στους δρόμους του Ναϊρόμπι
REUTERS/Baz Ratner TPX IMAGES OF THE DAY

Πρόεδρος της Κένυας ορκίστηκε για δεύτερη θητεία ο Ουχούρου Κενυάτα, σε μια τελετή στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, την οποία, όμως, μποϊκόταρε η αντιπολίτευση.

Μιλώντας μετά την ορκωμοσία του, ο Κενυάτα υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ξεπεραστεί ο διχασμός στη χώρα του.

Όπως είπε, θα προσπαθήσει να ενσωματώσει μερικές ιδέες της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμά του στο πλαίσιο ενός πνεύματος συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, Ράιλα Οντίνγκα ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ορκιστεί και αυτός πρόεδρος της χώρας, στις 12 Δεκεμβρίου.

2017 11 28T124810Z 814212134 RC11553EDBB0 RTRMADP 3 KENYA POLITICS


Πηγή: REUTERS/Thomas Mukoya

Η δήλωση αυτή έγινε λιγότερο μια ώρα μετά την ορκωμοσία του Κενυάτα σε μια μη προγραμματισμένη συγκέντρωση των υποστηρικτών του Οντίνγκα.

Τα σχόλια προκάλεσαν ένταση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε χρήση χημικών κατά των συγκεντρωμένων. Εικόνες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters δείχνουν ότι η ένταση μεταφέρθηκε και στους δρόμους, με διαδηλωτές να ανάβουν φωτιές και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις.

kenya firesR


Πηγή: REUTERS/Baz Ratner

Ο Οντίνγκα μποϊκόταρε τις επαναληπτικές εκλογές και δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη του Κενυάτα.

Στις 26 Οκτωβρίου και μετά από επανάληψη των εκλογών, καθώς η πρώτη διεξαγωγή του ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο Ουχούρου Κενυάτα έλαβε το 98% των ψήφων, με συμμετοχή όμως η οποία δεν ξεπέρασε το 39% των εγγεγραμμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κενυάτα είχε κερδίσει και στην ακυρωθείσα πρώτη διεξαγωγή των εκλογών, στις 8 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ