ΚΟΣΜΟΣ

O γάμος μειώνει... τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

O γάμος μειώνει... τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Getty Images/Ideal Images/Andreas Rentz

Νέα βρετανική επιστημονική μελέτη αποκάλυψε πως ο γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, με επικεφαλής τον δρα. Άντριου Σόμερλαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι αιώνιοι εργένηδες και οι χήροι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά όχι οι χωρισμένοι.

Οι ερευνητές, στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό νευρολογίας και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 800.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον, ενώ οι χήροι 20%. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τους χωρισμένους.

Πιθανώς, ο γάμος ενθαρρύνει πιο υγιεινές συνήθειες (καλύτερη διατροφή, λιγότερο κάπνισμα και αλκοόλ κ.α.), ενώ ο ένας σύντροφος φροντίζει για την υγεία του άλλου, κάτι που έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες.

Πάντως, ο αυξημένος κίνδυνος για τους ανύπαντρους ίσως να μειώνεται διαχρονικά (για άγνωστους λόγους), καθώς όσες έρευνες είχαν γίνει πιο πρόσφατα, έδειξαν ότι ο κίνδυνος μελλοντικής άνοιας ήταν αυξημένος όχι κατά 42% αλλά 24% κατά μέσο όρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ