ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι υγείας για τα παιδιά που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες

Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι υγείας για τα παιδιά που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες
Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images

Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε περιοχές που αποτελούν πολεμικές ζώνες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό βάρος, πράγμα που συνδέεται με περισσότερους κινδύνους για τη μελλοντική υγεία τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η διαβίωση σε περιοχές μαστιζόμενες από πολεμικές συγκρούσεις και μέσα σε ένα συνεχές καθεστώς απειλών, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και στην ψυχική υγεία των υποψήφιων μητέρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Κίσλι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMJ Global Health", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 13 σχετικές μελέτες που κάλυπταν μια περίοδο από το 1990 έως σήμερα και αφορούσαν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων Βοσνία, Ισραήλ, Λιβύη, Ιράκ κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι αν μια έγκυος ζει σε μια περιοχή με συγκρούσεις, έχει αυξημένη πιθανότητα να γεννήσει λιποβαρές μωρό. Λιγότερα είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για το κατά πόσο κινδυνεύει επίσης με πρόωρο τοκετό, αποβολή ή θνησιγένεια του

Οι ερευνητές κάλεσαν τους επαγγελματίες του τομέα υγείας στις περιοχές των πολέμων να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία της εγκυμοσύνης των γυναικών, αν και αναγνώρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ