ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η φορολογική μεταρρύθμιση πέρασε από τη Γερουσία

ΗΠΑ: Η φορολογική μεταρρύθμιση πέρασε από τη Γερουσία
REUTERS/David Becker

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το βράδυ της Παρασκευής ένα μεγάλο «στοίχημα», καθώς η Γερουσία υιοθέτησε μια ιστορική φορολογική μεταρρύθμιση και πλέον ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη μείωση φόρων.

Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε με 51 ψήφους έναντι 49, πρόκειται τώρα να εναρμονισθεί με την εκδοχή που είχε υιοθετηθεί στις 16 Νοεμβρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θα είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του 45ου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν κατάφερε το φθινόπωρο να καταργήσει τον νόμο για το σύστημα υγείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για τις αμερικανικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις που περιμένουν να γυρίσει η σελίδα της αργής ανάκαμψης της εποχής Ομπάμα», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος Τζον Κόρνιν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, πλην ενός, ψήφισαν σήμερα λίγο πριν από τις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα) υπέρ της μεταρρύθμισης, ενώ η δημοκρατική μειοψηφία αντιτάχθηκε ομόφωνα σ' αυτή.

Νωρίτερα δύο τροπολογίες, μια ρεπουμπλικανική και μια δημοκρατική, είχαν υιοθετηθεί στη διάρκεια μιας μακράς σειράς ψηφοφοριών.

Η πλειοψηφία διατήρησε το χρονοδιάγραμμά της, με διαφορά μερικών ωρών.

Δεν θέλει να χάσει την ορμή της και σκοπεύει να δράσει γρήγορα, συγκαλώντας ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μια επιτροπή των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων που θα συντάξει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια το κάθε σώμα θα πρέπει να ψηφίσει ξανά πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν λάθος, μετά την ταπεινωτική αποτυχία τους να καταργήσουν το Obamacare.

Ο δισεκατομμυριούχους έβαλε τη μείωση των φόρων στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής του, με στόχο να ξαναδώσει αγοραστική δύναμη στη μεσαία τάξη και να καταστήσει τις ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστικές για τις επιχειρήσεις.

Ο φόρος στις εταιρίες, που σήμερα φθάνει το 35%, θα μειωθεί στο 20%.

Όλες οι κατηγορίες των φορολογουμένων θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται, ωστόσο ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν από το 2018 κάποια αύξηση στα ποσά που καταβάλλουν για φόρους, καθώς καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές.

Επίσης θα υπάρξει μια απλούστευση της φορολογικής διαδικασίας η οποία θα επιτρέψει θεωρητικά στους φορολογουμένους να δηλώνουν τα έσοδά τους σ' ένα έντυπο μεγάλο όσο μια «καρτ-ποστάλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ