ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Περισσότερα από 730.000 παιδιά εμβολιάστηκαν με «απαγορευμένο» προϊόν

Φιλιππίνες: Περισσότερα από 730.000 παιδιά εμβολιάστηκαν με «απαγορευμένο» προϊόν
REUTERS/Valentin Flauraud

Εκτεταμένη έρευνα διέταξαν οι αρχές των Φιλιππινών για την χορήγηση απαγορευμένου εμβολίου σε περισσότερα από 730.000 παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα παιδιά χορηγήθηκε ένα εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού, του οποίου ανεστάλη η κυκλοφορία μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιδεινώνει την ασθένεια.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε πως τρία παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με το Dengvaxia τον Απρίλιο του 2016 πέθαναν. Ωστόσο η Sanofi ανακοίνωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μετά την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του δάγκειου πυρετού στη χώρα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, από την ενημέρωση που έχουμε, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό για τον δάγκειο πυρετό», δήλωσε η Ρούμπι Ντιζόν, επιστημονική διευθύντρια της Sanofi Pasteur στις Φιλιππίνες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μανίλα.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων σταμάτησε την χρήση του Dengvaxia μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Sanofi ότι θα πρέπει να περιοριστεί αυστηρά η χορήγησή του λόγω των στοιχείων που προέκυψαν ότι μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο στους ανθρώπους που δεν έχουν προηγουμένως εκτεθεί στη λοίμωξη αυτή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Φιλιππίνες, η Sanofi δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τα «νέα ευρήματα», αλλά σημειώνει επίσης ότι η αποτίμηση της ασφάλειας μακροπρόθεσμα των εμβολίων δείχνει σημαντική μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο εξαιτίας του δάγκειου πυρετού μεταξύ αυτών που είναι άνω των 9 ετών και έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με την ομάδα αυτών που δεν τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο.

Υπό δοκιμή θεραπευτικό εμβόλιο για τον ιό HPV

Σε περίπου 734.000 παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω στις Φιλιππίνες έχει χορηγηθεί μια δόση του εμβολίου στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοίχισε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 58,61 εκατομμύρια ευρώ).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων έδωσε σήμερα εντολή στο Εθνικό Γραφείο Ερευνών να εξετάσει «τον φερόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία (...) και όπου το επιτάσσουν τα στοιχεία να απαγγελθούν οι αρμόζουσες κατηγορίες».

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας των Φιλιππίνων ήταν ενήμεροι για οποιουσδήποτε κινδύνους όταν αποφάσισαν να χορηγήσουν το εμβόλιο.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2016 ότι «ο εμβολιασμός μπορεί να είναι αναποτελεσματικός και μπορεί θεωρητικά ακόμη και να αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή ακόμη και οξείας λοίμωξης από δάγκειο πυρετό σε αυτούς που είναι αρνητικοί σε ορολογικές αντιδράσεις κατά την ώρα του πρώτου εμβολιασμού ασχέτως ηλικίας».

Η αρχή δημόσιας υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επισήμανε τους κινδύνους όταν εγκρίθηκε το εμβόλιο στη χώρα τον Οκτώβριο του 2016 και ότι συνεργάζεται με την Sanofi για να αυξήσει τις προειδοποιήσεις στην συσκευασία του εμβολίου.

Σύμφωνα με την Sanofi στην Μανίλα, 19 άδειες χορηγήθηκαν για το Dengvaxia και κυκλοφόρησε σε 11 χώρες, δύο εκ των οποίων - οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία - είχαν εθνικά προγράμματα για την χορήγηση του εμβολίου. Οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες κυκλοφόρησε είναι το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα, το Περού, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με περσινή ανακοίνωση της Sanofi.

Εκπρόσωπος του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για ένα πρόγραμμα που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο.

Κ. Παναγοπούλου: Το εμβόλιο για έναν υγιή κόσμο είναι η Παιδεία

«Δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα που δεν θα σηκώσουμε για να αποκαλυφθεί αυτή η επονείδιστη απάτη στον τομέα της δημόσιας υγείας, η οποία θέτει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές νέων σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Χάρι Ροκ.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις «σοβαρής λοίμωξης από δάγκειο» μετά την χορήγηση του εμβολίου και ζήτησε από τον κόσμο «να μην διαδίδει πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν αβάσιμο συναγερμό».

Ωστόσο η οργάνωση Εθελοντές κατά του Εγκλήματος και της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι εξετάζει πληροφορία, σύμφωνα με την οποία τρία παιδιά στο νησί Λουζόν στις βόρειες Φιλιππίνες πέθαναν μετά τον εμβολιασμό τους τον Απρίλιο του 2016.

«Πληροφορηθήκαμε από τον συντονιστή μας στην κεντρική Λουζόν ότι τρία παιδιά πέθαναν (...) Ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της επαλήθευσης και της ταυτοποίησης. Ζητάμε ακόμη, καθώς έχουν ήδη ταφεί (...) από το NΒΙ να προχωρήσει σε εκταφή. Είναι πράγματι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Ντάντε Χιμένες.

Μολονότι το Dengvaxia είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται για την πρόληψη από τον δάγκειο πυρετό, οι επιστήμονες έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι δεν είναι τέλειο και ότι δεν προστατεύει εξίσου και από τις τέσσερις διαφορετικές μορφές του ιού σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες.

Ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν έπειτα από έξι χρόνια κλινικών ερευνών έδειξαν ότι το εμβόλιο αυτό προσφέρει διαρκή προστασία από τον δάγκειο πυρετό σε αυτούς που είχαν προηγουμένως μολυνθεί.

Ωστόσο για αυτούς που δεν έχουν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό, περισσότερα κρούσματα οξείας λοίμωξης μπορεί να προκύψουν μακροπρόθεσμα μετά τον εμβολιασμό και μια ακόλουθη μόλυνσή τους από δάγκειο πυρετό, σύμφωνα με την Sanofi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ