ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις δίκες φερόμενων τζιχαντιστών στο Ιράκ

Καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις δίκες φερόμενων τζιχαντιστών στο Ιράκ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Ali Hashisho

Για έλλειψη «εθνικής στρατηγικής» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τις ιρακινές Αρχές λέγοντας οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για την συμμετοχή τους στον ISIS, πρέπει να δικάζονται κατά προτεραιότητα. 

Σε μια έκθεση 76 σελίδων το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική που να διασφαλίζει αξιόπιστες νομικές διαδικασίες εναντίον εκείνων που έχουν διαπράξει σοβαρότατα εγκλήματα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει ότι «οι ευρείες προσφυγές βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας εναντίον όλων όσοι είχαν δηλώσει πίστη στο αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς ιεράρχηση, κινδυνεύουν να εμποδίσουν τη μελλοντική συμφιλίωση και να γεμίσουν τις φυλακές επί δεκαετίες».

Με αυτό τον τρόπο «η ιρακινή δικαιοσύνη εμποδίζει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των γιατρών που προστάτευσαν ζωές υπό το καθεστώς του ISIS και των υπεύθυνων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εξήγησε η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή στην έκθεση αυτή με τίτλο: «Παραλείψεις της δικαιοσύνης: ευθύνη για τα εγκλήματα του ISIS στο Ιράκ».

Σύμφωνα με το HRW, οι Αρχές προσφεύγουν εναντίον «όλων όσοι φέρονται να ανήκαν στην οργάνωση (…) χωρίς να επικεντρώνονται στα συγκεκριμένα εγκλήματα ή ενέργειες που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί».

Η ΜΚΟ έχει καταγράψει από το 2014, 7.374 απαγγελίες κατηγοριών, 200 καταδίκες και 92 εκτελέσεις βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ο συνολικός των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή στο Ιράκ με την κατηγορία ότι ανήκαν στο Ντάες ανέρχεται σε 20.000, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, μπορούν να απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον ατόμων που δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες, αλλά φέρονται να βοήθησαν την οργάνωση, όπως γιατροί που εργάζονταν σε νοσοκομεία που διαχειριζόταν η τζιχαντιστική οργάνωση ή ένας μάγειρας που προετοίμαζε το φαγητό των μαχητών.

Η απαγγελία κατηγοριών βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αντί να επιλέγεται ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο βάσει του ποινικού κώδικα είναι πιο εύκολη για τις αρχές διότι πρέπει απλώς να αποδείξουν ότι οι κατηγορούμενοι ανήκαν το Ντάες, τονίζει το HRW.

«Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια ιεραρχία εγκλημάτων», καταγγέλλει.

Η οργάνωση εκτιμά εξάλλου ότι οι Αρχές «δεν έχουν καταβάλει καμία προσπάθεια να ζητήσουν τη συμμετοχή των θυμάτων ως μαρτύρων στις δικές».

«Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των ανακρίσεων με στόχο την απόσπαση ομολογιών και τίποτε δεν δείχνει ότι οι δικαστές επεμβαίνουν για να κριθούν άκυρες οι ομολογίες αυτές», αναφέρει το HRW.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ