ΚΟΣΜΟΣ

Ο διεθνής Τύπος συνδέει την εκλογή του Μάριο Σεντένο με αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη

Ο διεθνής Τύπος συνδέει την εκλογή του Μάριο Σεντένο με αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη
REUTERS/Yves Herman

Η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, στο «τιμόνι» του Eurogroup, απασχολεί σήμερα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, αμερικανικά ΜΜΕ, βλέπουν αλλαγή σελίδας για τη ζώνη του ευρώ, με αλλαγή προτεραιοτήτων εν συγκρίσει με το προηγούμενο δόγμα της αυστηρής λιτότητας, όπως επίσης ενίσχυση του ευρωπαϊκού Νότου.

Διεθνή ΜΜΕ συνδέουν επίσης την εκλογή του Μάριο Σεντένο, με την προώθηση της ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν. «Aριστερός επικεφαλής του Eurogroup», αναγορεύεται από το γαλλικό Τύπο, που αναδεικνύει, συν τοις άλλοις, τη θερμή υποστήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας από τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Spiegel: Ελπίδα για την Ελλάδα η εκλογή Σεντένο στο Eurogroup

Αναλυτικά: Η εφημερίδα «New York Times» εκτιμά ότι η εκλογή του Σεντένο ως επικεφαλής του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι ίσως παρήλθε η εποχή που η ευρωζώνη φαινόταν να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Δείχνει επίσης ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες και η επιβολή λιτότητας σε προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, πλησιάζει στο τέλος της. Η ευρωζώνη έχει ανακάμψει και η κάθε χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν γίνεται πλέον λόγος για διάλυση της νομισματικής ένωσης. Υπάρχει πάντως γενική συμφωνία πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων και να συστήσουν Ταμείο, παρόμοιο του ΔΝΤ, για να βοηθούν τα μέλη που δοκιμάζονται.

2017 12 04T171746Z 63616507 RC16DA173AE0 RTRMADP 3 EUROZONE EUROGROUP CHAIRMAN

REUTERS/Yves Herman

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Wall Street Journal» επισημαίνει στο δικότης ρεπορτάζ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εκλέγοντας τον Μάριο Σεντένο, μετατόπισαν την επιρροή από τον Βορρά στο Νότο, ενισχύοντας τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας που καλωσόρισαν το αποτέλεσμα.

Ενώ το πρακτορείο Bloomberg προβλέπει ότι ο νέος επικεφαλής του Eurogoup, θα ηγηθεί της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην ευρωζώνη την ώρα που η οικονομική ανάκαμψη εδραιώνεται. Η αποστολή του είναι δύσκολη καθώς η νομισματική ένωση δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει την τραπεζική ένωση και να κλείσει την οικονομική ψαλίδα μεταξύ των μελών της. Ωστόσο η ίδια η φύση της αποστολής του σημαίνει ότι απολαμβάνει της υποστήριξης του Γάλλου προέδρου, που έχει καταστήσει την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης θεμέλιο λίθο της Προεδρίας του.

2017 12 05T090102Z 1055168476 RC1A6D0EA380 RTRMADP 3 EU TAX BLACKLIST

REUTERS/Francois Lenoir

Περίοπτη θέση και στο γαλλικό Τύπο

Αλλά και στο γαλλικό Τύπο, η εκλογή Σεντένο συγκεντρώνει θετικά σχόλια, με την επισήμανση ότι η εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες για την έναρξη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στους θεσμούς. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι ο Πορτογάλος υπουργός κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα του έξω από την κρίση χρέους της και να τη θέσει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

2017 12 04T174045Z 1012460959 RC1EF69618D0 RTRMADP 3 EUROZONE EUROGROUP CHAIRMAN

REUTERS/Francois Lenoir

Η εφημερίδα «Le Figaro» γράφει χαρακτηριστικά:

Ο Μάριο Σεντένο, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup έως το 2020, μία ημερομηνία -κλειδί για την ανανέωση των ηγετικών ομάδων των Βρυξελλών, καθώς επίσης και για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, την οποία επιθυμεί -μεταξύ άλλων- και ο πρόεδρος Μακρόν.

Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η Γαλλία και το Ελιζέ που έδωσαν την ισχυρότερη ώθηση υπέρ του Πορτογάλου υπουργού, με τους παραδοσιακούς μεσογειακούς συμμάχους της, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα».

Στον ίδιο τόνο και ο ανταποκριτής της «Liberation» στις Βρυξέλλες Jean Quatremer, επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ του ότι ο Μάριο Σεντένο είναι ο «αριστερός επικεφαλής του Eurogroup», ενώ σημειώνει ότι ο εν λόγω Πορτογάλος υπουργός «είναι μέλος μίας κυβέρνησης που ένωσε τους σοσιαλιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά, και εξελέγη επικεφαλής του θεσμού που καθοδηγεί την ευρωζώνη, η οποία έχει τη φήμη του ναού της οικονομικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας (…) Η πιθανή επιστροφή του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD που έχουν καταστήσει την εμβάθυνση της ευρωζώνης μία από τις προτεραιότητές τους, ο καιρός δείχνει να αλλάζει η Ευρώπη.

2017 12 04T180403Z 732930170 RC1A71B7C990 RTRMADP 3 EUROZONE EUROGROUP CHAIRMAN

REUTERS/Francois Lenoir

Η σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε επίσης την εκλογή ενός ανθρώπου που «έχει δείξει ότι μπορούμε να βγούμε από ένα πρόγραμμα της τρόικας, χωρίς να απαρνηθούμε τον εαυτό μας».

Εξάλλου, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή την υποψηφιότητα «ελπιδοφόρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ