ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Παρίσι

Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Παρίσι
REUTERS/ LEONHARD FOEGER

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι στο Παρίσι σήμερα Παρασκευή, γνωστοποίησε με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο μιας συνόδου της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης του Λιβάνου, ενός οργάνου στο οποίο συμμετέχουν τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Ο Χαρίρι ανακάλεσε την παραίτησή του την Τρίτη, αποπειρώμενος έτσι να τερματίσει την πολιτική κρίση που διαρκούσε έναν μήνα, αφότου ο ίδιος ανακοίνωσε από το Ριάντ πως παραιτείται και παρέμεινε εκτός Λιβάνου για εβδομάδες. Η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται -συμμετέχει σε αυτή το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν- επιβεβαίωσε την πολιτική μη ανάμιξης σε συγκρούσεις σε αραβικά κράτη.

Κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Λιβάνου και άλλες χώρες να «κινηθούν πιο επιθετικά» για να περιορίσουν «την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή» στην οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον επιδίδεται η Χεζμπολάχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ