ΚΟΣΜΟΣ

Άγριες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ, σε συνέχιση των κινητοποιήσεων καλεί η Φατάχ

Άγριες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ, σε συνέχιση των κινητοποιήσεων καλεί η Φατάχ
REUTERS/Mohamad Torokman

Κάλεσμα στους Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ απηύθυνε η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από τρεις ημέρες άγριων συγκρούσεων στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τέσσερις παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 230 τραυματίστηκαν.

Η Φατάχ στη σχετική της ανακοίνωση ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός», ενώ από την πλευρά του ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ξέσπασαν βίαιες συγκρούεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 231 άνθρωποι, οι 171 στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

2017 12 09T160420Z 1952606556 RC1781E4F1E0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL


Πηγή:REUTERS/Mohamad Torokman

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, ενώ 24 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων. Τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι, προειδοποίησε χθες ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο» τρόπο.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες χώρες: Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ και το Παρίσι.

arab


Πηγή: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Η απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει ντόμινο αντιδράσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, να καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι Άραβες υπουργοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαουδική Αραβία που επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Η Σαουδική Αραβία καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της για την Ιερουσαλήμ» τόνισε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στο Κάιρο.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι όλες οι χώρες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στη διένεξη Παλαιστινίων- Ισραηλινών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε σήμερα ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ουάσιγκτον προκειμένου να την αποτρέψουν από το να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να «ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά της απόφασης… αρχής γενομένης από την εφαρμογή διπλωματικών μέτρων, κατόπιν πολιτικών, έπειτα (την επιβολή) οικονομικών κυρώσεων» τόνισε ο Μπασίλ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ