ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θέμα νησιών στο Αιγαίο θέτει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία: Θέμα νησιών στο Αιγαίο θέτει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
EPA/CHP PRESS OFFICE/ZIYA KOSEOGLU HANDOUT

Την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα επέκρινε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε στις δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε: «Γιατί δεν ρώτησε για τα 18 νησιά; Σε εκείνα τα νησιά υπάρχουν 5000 Έλληνες στρατιώτες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια πολλές φορές με ερωτήσεις που καταθέτει Βουλή υποστηρίζει πως «έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα στο Αιγαίο 18 νησιά» και κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη».

Στο μεταξύ η διαμάχη για τα «18 νησιά» στο Αιγαίο έχει επεκταθεί και μεταξύ των τουρκικών εφημερίδων Σοζτζού και Σταρ. Η δεύτερη απαντώντας σε είδηση της πρώτης που κατονομάζει ως «18ο νησί που έχει καταληφθεί» το Μαράθι, γράφει τα εξής:

“Υπάρχουν δύο νησιά με το ίδιο όνομα. Το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στην Μεσόγειο. Ο Κιλιτσντάρογλου και η Σοζτζού έχουν μπλέξει τα δύο “Μαράθια”. Το Μαράθι που έχουμε πάρει από τους Ιταλούς και υποστηρίζεται ότι το έχει καταλάβει η Ελλάδα δεν είναι στο Αιγαίο αλλά απέναντι από το Κας και πάνω του κυματίζει η τουρκική σημαία. Μάλιστα από το 1932 έχει μετονομαστεί σε Γκιουρμανλί».

Η Σταρ γράφει επίσης ότι πίσω από τις ειδήσεις «κατάληψης νήσων στο Αιγαίο από την Ελλάδα» υπάρχουν τραγικο-κωμικοί ισχυρισμοί που έχουν στόχο να φθείρουν την κυβέρνηση και το κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ