ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά πάνω από τη Συρία

Αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά πάνω από τη Συρία
Φωτογραφία αρχείου Oh Jang-hwan/News1 via REUTERS

Δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, τύπου F-22 έριξαν προειδοποιητικές φωτοβολίδες την Τετάρτη κατά δύο ρωσικών αεροσκαφών Su-25 όταν αυτά εισήλθαν σε πράσινη ζώνη, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. 

Ο Έρικ Πάχον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε, όπως μετέδωσε το Reuters, ότι τα F-22 παρείχαν εναέρια -και επίγεια- κάλυψη στην περιοχή σε συνεργασία με τον συνασπισμό υπό των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν τα ρωσικά μαχητικά εισήλθαν, στον εναέριο χώρο κοντά στην περιοχή Albu Kamal.

Το περιστατικό διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή με τους Ρώσους ώστε να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ρωσικό μαχητικό πλησίασε αρκετά τα F-22 και έτσι αντέδρασαν ρίχνοντας φωτοβολίδες για να αποφευχθεί κάποια σύγκρουση.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού στρατού, από τις αρχές του Νοεμβρίου, ρωσικά αεροσκάφη πετούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη περίπου έξι με οκτώ φορές την ημέρα.

«Είναι ολοένα και πιο δύσκολο για τους πιλότους μας να διακρίνουν αν οι ενέργειες των ρωσικών πιλότων είναι σκόπιμες ή αν πρόκειται για ειλικρινή λάθη», είπε ακόμη ο Πάχον.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία του συνασπισμού είναι ότι θα μπορούσαμε να καταρρίψουμε ένα ρωσικό αεροσκάφος επειδή οι ενέργειές τους θεωρούνται απειλή για τις αεροπορικές ή τις επίγειες δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ