ΚΟΣΜΟΣ

Απομάκρυνση 15.000 μεταναστών από τη Λιβύη σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Απομάκρυνση 15.000 μεταναστών από τη Λιβύη σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες
REUTERS/Hani Amara

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να μπορέσει να προχωρήσει στον οικειοθελή επαναπατρισμό 15.000 Αφρικανών μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη ως τον Φεβρουάριο του 2018, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο στόχος αυτός έχει οριστεί από μια ομάδα εργασίας που συστάθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης στην Αμπιτζάν, στον απόηχο της αγανάκτησης που προκάλεσε η μετάδοση από ΜΜΕ εικόνων από ένα σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη.

Σε αυτή συμμετέχουν η ΕΕ, η ΑΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Άνθρωποι προς πώληση: Εκεί που ζωές μπαίνουν σε δημοπρασία για 400 δολάρια

Συνολικά, από την αρχή του 2017, αυτό θα αυξήσει στους 30.000 τον αριθμό των ανθρώπων που θα επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα «ανθρωπιστικής επείγουσας οικειοθελούς επιστροφής» μεταναστών από τη Λιβύη στις πατρίδες τους, έναντι περίπου 2.700 το 2016, σύμφωνα με τη Μογκερίνι.

Η ομάδα εργασίας συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με την οποία είναι αντιμέτωποι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη, όπου έφθασαν από κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Την Τρίτη, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι «συνένοχες» στην κράτηση μεταναστών υπό φρικιαστικές συνθήκες στη Λιβύη, κατηγορώντας τις ιδίως για τη βοήθεια που προσφέρουν στη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία κατά την οργάνωση ενέχεται στην εμπορία ανθρώπων.

Η Μογκερίνι υπενθύμισε εξάλλου ότι για εκείνους που δικαιούνται διεθνή προστασία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν υποσχεθεί 40.000 θέσεις μετεγκατάστασης.

Η Ένωση θα προσφέρει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση των επιχειρήσεων «επί του πεδίου» που διεξάγουν ο ΔΟΜ και η UNHCR.

Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη

Ο Ουίλιαμ Σουίνγκ, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα «επανένταξης» των μεταναστών που επαναπατρίζονται πρέπει να βελτιωθεί.

«Βρισκόμαστε στον δρόμο προς μια λύση» στο πρόβλημα του εμπορίου σκλάβων και των κέντρων κράτησης, είπε ο ίδιος.

Οι δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε ορισμένα κέντρα κράτησης και σε ορισμένες περιοχές της Λιβύης συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικά προβλήματα, αναγνώρισε η Μογκερίνι.

«Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις λιβυκές αρχές να μετατρέψουν τα κέντρα κράτησης σε ανοικτά κέντρα υποδοχής», είπε ο Σουίνγκ και πρόσθεσε «γίνεται ένας καλός διάλογος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ