ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έναρξη συνομιλιών με τη Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης συνιστά ο Σουλτς

Γερμανία: Έναρξη συνομιλιών με τη Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης συνιστά ο Σουλτς
REUTERS/Axel Schmidt

Ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς συνέστησε να αρχίσει το κόμμα του διερευνητικές συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε σήμερα πηγή στο SPD.

Η ηγεσία του SPD συνεδριάζει σήμερα το πρωί για να συζητήσει την πρόσκληση από τους συντηρητικούς της Μέρκελ να αρχίσουν συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και ο Σουλτς αναμένεται να δώσει μια απάντηση νωρίς το απόγευμα.

Εξάλλου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε πως η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωση που θεωρήθηκε η σαφέστερη ένδειξη μέχρι εκείνη τη στιγμή πως το κόμμα σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ, ο Σολτς δήλωσε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι της Ευρώπης να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και κάλεσε τους συναδέλφους του να μην δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές, οι οποίες δεν βοηθούν.

Παρόλο που το SPD πρέπει να προωθήσει δικά του θέματα όπως η απασχόληση και η παιδεία, θα πρέπει να αποφύγει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές, τόνισε ο Σολτς.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση επειδή είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σολτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.

«Δεν μου αρέσουν οι κόκκινες γραμμές: σημαίνουν πως, αντί να μιλάει ο ένας με τον άλλον, στέλνει απλώς ο ένας στον άλλο μηνύματα. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ