ΚΟΣΜΟΣ

Αντικρουόμενες μαρτυρίες για τη μοιραία σύγκρουση σχολικού με τρένο στη Γαλλία

Αντικρουόμενες μαρτυρίες για τη μοιραία σύγκρουση σχολικού με τρένο στη Γαλλία
Roussillon/Handout via REUTERS

Η οδηγός του σχολικού λεωφορείου που συγκρούστηκε την Πέμπτη με ένα τρένο στο Μιλάς, κοντά στο Περπινιάν, διέσχισε την ισόπεδη διάβαση «με απόλυτη σιγουριά αφού οι μπάρες ήταν ανεβασμένες και το προειδοποιητικό φανάρι ήταν σβηστό», διαβεβαίωσε ο εργοδότης της, Κριστιάν Φορ.

«Την επισκεφθήκαμε το βράδυ της Πέμπτη στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Είχε διαύγεια, μας εξήγησε ότι διέσχισε με σιγουριά και με ηρεμία τη διάβαση γιατί οι μπάρες ήταν σηκωμένες και το φανάρι σβηστό» είπε ένας από τους δύο συνιδιοκτήτες των λεωφορείων Faur, της εταιρείας στην οποία ανήκε το σχολικό.

«Μπήκε στη διάβαση πιστεύοντας ότι όλα πήγαιναν καλά, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη», πρόσθεσε, εμφανώς ταραγμένος, όπως περιγράφει το Γαλλικό πρακτορείο.

Η 48χρονη οδηγός τραυματίστηκε στο δυστύχημα από το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε νεαροί μαθητές.

«Είναι έμπειρη οδηγός. Εργάζεται κοντά μας από τον Απρίλιο του 2017, έχει σύμβαση αορίστου χρόνου. Είχε την πλήρη εμπιστοσύνη μας», συνέχισε ο Κριστιάν Φορ.

Ο Φορ διαβεβαίωσε επίσης ότι το όχημα ήταν σε άψογη κατάσταση και ότι είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι μαρτυρίες για το αν λειτουργούσαν οι μπάρες στην ισόπεδη διάβαση είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες. Ορισμένοι επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα της οδηγού, δηλώνοντας ότι η μία μπάρα ήταν σηκωμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το AFP, ο μηχανοδηγός του τρένου κατέθεσε στην αστυνομία ότι είδε το λεωφορείο να περνάει σπάζοντας την κατεβασμένη μπάρα.

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) ανέφεραν ότι «με βάση τις μαρτυρίες, η διάβαση λειτουργούσε κανονικά».

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Ξαβιέ Ταραμπέ, που έχει αναλάβει την έρευνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, είπε ότι οι μαρτυρίες που έχει συλλέξει μέχρι τώρα συμφωνούν ότι οι μπάρες ήταν κλειστές. Διευκρίνισε όμως ότι ακόμη δεν έχουν καταθέσει όλοι.

Σημειώνεται πως από το δυστύχημα σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι ενώ έξι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ