ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ο Παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος Μάσρι συνελήφθη στο Ριάντ

Σαουδική Αραβία: Ο Παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος Μάσρι συνελήφθη στο Ριάντ
REUTERS/Mohamed Azakir/ file photo

O Σαμπίχ αλ-Μάσρι, ένας Παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιορδανίας, της Arab Bank, συνελήφθη στη Σαουδική Αραβία και ανακρίνεται έπειτα από επαγγελματικό ταξίδι στο Ριάντ.

Πηγές από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον είπαν ότι ο Μάσρι, ένας Σαουδάραβας πολίτης και ο πιο προβεβλημένος επιχειρηματίας της Ιορδανίας με επενδύσεις στον ξενοδοχειακό και τραπεζικό τομέα, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα όταν μετέβη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να προεδρεύσει σε συσκέψεις των εταιρειών που του ανήκουν.

Ο Μάσρι δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει όταν κλήθηκε από το Reuters, ενώ ούτε οι σαουδαραβικές αρχές απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Πηγές ανέφεραν ότι είχε γίνει προειδοποίηση στον Μάσρι να μην ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από τις πρόσφατες μαζικές συλλήψεις πριγκίπων, υπουργών και επιχειρηματιών.

«Απαντά σε ερωτήσεις για τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες του», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στη χώρα στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου διώξεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που ξεκίνησαν πρόσφατα στο βασίλειο με τις Αρχές να βάζουν στο στόχαστρό τους πρίγκιπες και υπουργούς.

Το κύμα συλλήψεων έλαβε χώρα αφότου συστάθηκε μια επιτροπή για την πάταξη της διαφθοράς με πρόεδρο τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το νέο ισχυρό άνδρα της χώρας.

Όπως προκύπτει, τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν ανέρχονται στο πόσο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα δεκάδων ετών.

Η πλειονότητα των συλληφθέντων αποδέχθηκαν έναν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ