ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίζεται τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας

Ορκίζεται τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας
REUTERS/Leonhard Foeger

Την ευχαρίστησή του από τις επαφές που είχε σήμερα με πέντε από τους νέους υπουργούς που συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση της Αυστρίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

«Συνολικά ήταν καλές, σοβαρές, και εντατικές συνομιλίες, η ορκωμοσία θα γίνει κανονικά αύριο», τονίζεται σε αποψινή ανακοίνωση της αυστριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η νέα αυστριακής κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ορκίζεται ενώπιον του Βαν ντερ Μπέλεν αύριο, Δευτέρα, στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Τους υπόλοιπους υπουργούς της νέας 14 μελούς κυβέρνησης, όπως επίσης τους επικεφαλής της, τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν είχε δεχθεί σε διαβουλεύσεις ήδη το Σάββατο, μετά την παρουσίαση της κυβερνητικής συμφωνίας από τους αρχηγούς των δύο συγκυβερνώντων στο μέλλον κομμάτων.

Όπως αναφέρεται στην αποψινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, από τις επαφές αυτές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος σχημάτισε μία εικόνα για τα νέα μέλη της κυβέρνησης τα οποία δεν γνώριζε προσωπικά από το παρελθόν, με τα θέματα των συνομιλιών να περιστρέφονται γύρω από τις αρμοδιότητες και τις μελλοντικές προθέσεις των επικεφαλής των επί μέρους υπουργείων.

Υπενθυμίζεται πως πριν ακριβώς ένα μήνα και ενώ συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στο Κόμμα των Ελευθέρων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωνε για πρώτη φορά την άρνησή του να ορκίσει ως υπουργούς συγκεκριμένα στελέχη του Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο Αυστριακός πρόεδρος φέρεται μάλιστα, σε συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είχε κατονομάσει δύο στελέχη των Ελευθέρων που δεν επρόκειτο να δεχθεί να ορκίσει ως υπουργούς στη μελλοντική κυβέρνηση, τον ευρωβουλευτή του κόμματος Χάραλντ Βιλίμσκι και τον δημοτικό σύμβουλο της Βιέννης Γιόχαν Γκουντένους, οι οποίοι τελικά δεν συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

Ο ίδιος είχε διαμηνύσει πως επιφυλάσσεται να κάνει χρήση των συνταγματικών δυνατοτήτων του και να απορρίψει συγκεκριμένα πρόσωπα ως υπουργούς, κάτι το οποίο, όπως ο ίδιος είχε σημειώσει, εάν χρειαστεί, θα το τεκμηριώσει με δημόσια τοποθέτησή του.

Πάντως, η αυριανή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να συνοδευτεί από διαδηλώσεις εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή, όπως και στην περίοδο 2000-2006, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, για το λόγο αυτό η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους και τις πλατείες στην περιοχή της καγκελαρίας και του προεδρικού μεγάρου, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Βιέννης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ