ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Κάποιες από τις σφαγές των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ ήταν σχεδιασμένες από τον στρατό

HRW: Κάποιες από τις σφαγές των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ ήταν σχεδιασμένες από τον στρατό
Το ταξίδι των κατατρεγμένων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ προς το Μπαγκλαντές EPA/ABIR ABDULLAH

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για τις διώξεις των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, κάποιες από τις σφαγές που διαπράχθηκαν στα χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας ήταν προφανώς σχεδιασμένες από τον στρατό της χώρας και είχαν τη στήριξη των βουδιστών κατοίκων της περιοχής.

Βασιζόμενη σε δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων η μη κυβερνητική οργάνωση παρουσιάζει πώς οι δυνάμεις ασφαλείας παγίδευσαν μουσουλμάνους Ροχίνγκια στις όχθες ενός ποταμού για να σκοτώσουν και να βιάσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και να πυρπολήσουν το χωριό τους.

«Οι ωμότητες του βιρμανικού στρατού στην Τούλα Τόλι δεν ήταν μόνο βάρβαρες, αλλά και συστηματικές», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς διευθυντής της HRW για την Ασία.

«Οι στρατιώτες σκότωσαν και βίασαν εκατοντάδες Ροχίνγκια με μια ιδιαίτερα σκληρή αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να ήταν προσχεδιασμένο», πρόσθεσε.

Ο Ρεξ Τίλερσον καταγγέλλει την «εθνοκάθαρση» κατά των Ροχίνγκια (pics&vid)

Πολλοί χωρικοί είπαν στη ΜΚΟ ότι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, ένας βουδιστής μέλος της εθνότητας των Ραχίν, τους ζήτησε να συγκεντρωθούν στις όχθες του ποταμού λέγοντάς τους ότι εκεί θα είναι ασφαλείς. Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή, πυροβολώντας εναντίον των συγκεντρωμένων και όσων προσπάθησαν να διαφύγουν.

«Έπιαναν τους άνδρες και τους ανάγκαζαν να γονατίσουν, στη συνέχεια τους σκότωναν. Στην αρχή τους χτυπούσαν και ήταν ακόμη ζωντανοί, τους αποτελείωναν με ματσέτες», διηγήθηκε η Σαουφίκα, 24 ετών, ο σύζυγος και ο πεθερός της οποίας δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια της.

Η Χασίνα Μπέγκουμ, 20 ετών, προσπάθησε να κρύψει την ενός έτους κόρη της Σοχάιφα κάτω από το σάλι της, όμως την είδε ένας στρατιώτης. «Πήρε την κόρη μου και την έριξε ζωντανή μέσα στις φλόγες», διηγήθηκε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεσπά για το δράμα των παιδιών Ροχίνγκια: Δεν έχουν τι να φάνε

«Ο ΟΗΕ και οι ξένες κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν ώστε οι υπεύθυνοι για αυτές τις ωμότητες να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Άνταμς.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) είχαν εκτιμήσει ότι τουλάχιστον 6.700 Ροχίνγκια σκοτώθηκαν σε διάστημα ενός μήνα, από τα τέλη Αυγούστου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, οι διώξεις του στρατού έχουν ωθήσει περίπου 670.000 Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να κάνει λόγο για στοιχεία «γενοκτονίας».

Μέχρι στιγμής ο βιρμανικός στρατός αρνείται ότι επιδίδεται σε αντίποινα εναντίον των αμάχων, διαβεβαιώνοντας ότι μόνο 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων «κανένας αθώος».

Ωστόσο χθες Δευτέρα το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα μετά τον εντοπισμό ενός ομαδικού τάφου στο χωριό Ιν Ντιν. «Αν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται, θα γίνουν προσφυγές», διευκρίνισε ο διοικητής του στρατού στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ