ΚΟΣΜΟΣ

Η Ν. Κορέα πρόθυμη να περιορίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ ενόψει Ολυμπιακών

Η Ν. Κορέα πρόθυμη να περιορίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ ενόψει Ολυμπιακών
REUTERS/Kim Hong-Ji

Πρόθυμος να κάνει κινήσεις προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο χρόνο στην Πιεονγκτσάνγκ, δήλωσε πως είναι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

Στις κινήσεις αυτές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, περιλαμβάνεται και η περικοπή των στρατιωτικών γυμνασίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι δυνατό η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής των γυμνασίων. Έχω κάνει μια τέτοια εισήγηση στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ την εξετάζουν. Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Μουν σε συνέντευξή του στο NBC News.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι διεξήγαγαν επιτυχώς μια άσκηση εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από ελικόπτερα Apache, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να αυξηθεί η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε πρόκληση του εχθρού», κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, χωρίς να κατονομάσουν τη Βόρεια Κορέα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός της Νότιας Κορέας εκτόξευσε δοκιμαστικά πυραύλους Stinger από επιθετικά ελικόπτερα Apache μετά την παραλαβή τους τον Μάιο, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ