Σάλος στη Γαλλία για το ταξίδι των... 350.000 ευρώ του πρωθυπουργού Φιλίπ
Πηγή: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις πως ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, επέλεξε να ταξιδέψει από το Τόκιο στο Παρίσι με ιδιωτικό αεροσκάφος, που στοίχισε συνολικά… 350.000 ευρώ.

Η κριτική που δέχτηκε ο Φιλίπ έρχεται να προστεθεί στα πυρά που δέχτηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τον εορτασμό των πρόσφατων 40ων γενεθλίων του σε ένα βασιλικό ανάκτορο, το οποίο η προεδρία επιχείρησε να υποβαθμίσει λέγοντας ότι η εκδήλωση πληρώθηκε από τον Μακρόν και τη σύζυγό του.

Ο Φιλίπ και η γαλλική αντιπροσωπεία ναύλωσαν ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταβούν από το Τόκιο στο Παρίσι κατά την επιστροφή τους από επίσημη επίσκεψη στη Νέα Καληδονία νωρίτερα μέσα στο μήνα.

«Κατανοώ πλήρως την έκπληξη και τα ερωτήματα του γαλλικού λαού», είπε ο Φιλίπ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε εμπορική πτήση (από το Τόκιο) την ώρα που έπρεπε να επιστρέψουμε και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να επιστρέψουμε γιατί ο πρόεδρος πετούσε για Αλγερία το πρωί της Τετάρτης που θα επιστρέφαμε. Ο κανόνας είναι ότι, όποτε είναι δυνατό, ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται σε εθνικό έδαφος...αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Φιλίπ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας το ζήτημα της ηθικής και οικονομικής ακεραιότητας στη δημόσια ζωή και η νέα του κυβέρνηση ψήφισε νωρίτερα μέσα στο χρόνο την ενίσχυση των ηθικών προδιαγραφών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ωστόσο, κάποιοι από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν αποκαλούν τον πρώην τραπεζίτη «πρόεδρο των πλουσίων» εξαιτίας κάποιων πολιτικών του όπως η κατάργηση του φόρου πλούτου και του επιδόματος στέγασης, αποφάσεις τις οποίες ο πρόεδρος χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την κοινωνικής κινητικότητας.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!