ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισόβια σε 15 στρατιωτικούς για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Ισόβια σε 15 στρατιωτικούς για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FRANCIS R. MALASIG

Δεκαπέντε πρώην στρατιωτικοί καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να καταλάβουν το αρχηγείο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, το δικαστήριο στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης με τη χρήση βίας.

Κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να καταλάβουν τα κεντρικά γραφεία του AKP την 15η Ιουλίου 2016, την νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι δικαστικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν ένα εύρος δίχως προηγούμενο στην Τουρκία και οι Aρχές χρειάστηκε να χτίσουν νέες δικαστικές αίθουσες.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα κατά τα αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων μετά τη 15η Ιουλίου και την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ