ΚΟΣΜΟΣ

«Ημέρα οργής» στα Παλαιστινιακά εδάφη: Ένα μαχαίρι, μια ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών κι ένας θάνατος

«Ημέρα οργής» στα Παλαιστινιακά εδάφη: Ένα μαχαίρι, μια ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών κι ένας θάνατος
REUTERS/Goran Tomasevic/File photo

Ένα παλαιστίνιος κείτεται νεκρός, σε δρόμο της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη. Λίγα μέτρα πιο μακριά στέκονται με τα όπλα τους παρατεταμένα για παν ενδεχόμενο, Ισραηλινοί αστυνομικοί, που νωρίτερα τον πυροβόλησαν, θεωρώντας τον «απειλή», καθώς κρατούσε ένα μαχαίρι και φορούσε ένα γιλέκο που έμοιαζε με ζώνη εκρηκτικών.

Το στιγμιότυπο από το φονικό περιστατικό, που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017, λίγες μέρες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο Γκόραν Τομάσεβιτς του πρακτορείου Reuters, ο οποίος βρισκόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων.

«Είναι ένα σημείο, μήκους 100 μέτρων, που οδηγεί από τη Ραμάλα στον ισραηλινό οικισμό Μπέιτ Ελ, στο οποίο υπάρχει ένας σταθμός ανεφοδιασμού και ένας κυκλικός κόμβος», περιγράφει ο Τομάσεβιτς και θυμάται πως εκείνη την Παρασκευή, την οποία οι Παλαιστίνιοι ονόμαζαν «Μέρα Οργής», είχε προσπαθήσει να περάσει στη Δυτική Όχθη από ένα άλλο πέρασμα, όμως τα δακρυγόνα που έριχνε ο ισραηλινός στρατός δεν θα του επέτρεπαν να τραβήξει καλές φωτογραφίες.

Έτσι βρέθηκε στο πέρασμα κοντά στο Μπέιτ Ελ…

«Η ισραηλινή αστυνομία απώθησε εκατοντάδες Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες κι έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτου έξω από τον οικισμό Μπέιτ Ελ. Φωτογράφιζα τους διαδηλωτές κι έτσι δεν πρόσεξα τον Παλαιστίνιο, ο οποίος φαίνεται πως ήταν κρυμμένος και εμφανίστηκε ξαφνικά πλησιάζοντας την ομάδα των ισραηλινών», περιγράφει ο φωτογράφος του Reuters και συνεχίζει: «Άκουσα τους Ισραηλινούς να πυροβολούν και γύρισα να κοιτάξω. Ενστικτωδώς άρχισα να τραβώ φωτογραφίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να προστατευθώ και από τα πυρά. Είδα τον Παλαιστίνιο να πέφτει στο έδαφος και τότε πρόσεξα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι, ενώ φορούσε και κάτι που έμοιαζε με ζώνη εκρηκτικών».

Η ισραηλινή αστυνομία, είπε λίγο αργότερα ότι ο Παλαιστίνιος είχε τραυματίσει με το μαχαίρι του έναν από τους άνδρες της, πριν δεχθεί τις σφαίρες. Οι Παλαιστίνιοι λίγο αργότερα επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, σημειώνοντας πως το γιλέκο που φορούσε ήταν μια ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ