ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ένταση στη δίκη των στελεχών της εφημερίδας Cumhuriyet

Τουρκία: Ένταση στη δίκη των στελεχών της εφημερίδας Cumhuriyet
Reuters/Murad Sezer/ file photo

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Κυριακή να παραμείνουν υπό κράτηση τέσσερις συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας  Cumhuriyet, μετά το πέρας μιας τεταμένης ακροαματικής διαδικασίας που σηματοδοτήθηκε από τη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε έναν εκ των κατηγορουμένων και του δικαστή.

Το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας Ακίν Αταλάι, του αρχισυντάκτη Μουράτ Σαμπουντζού, του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ και του λογιστή Εμρέ Ιπέρ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνηγόρους τους.

Η δίκη θα συνεχιστεί την 9η Μαρτίου και η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα στη φυλακή του Σιλιβρί, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, γνωστοποίησε ο Κεμάλ Αϊτάτς μετά την ανακοίνωση της απόφασης κεκλεισμένων των θυρών.

Συνολικά, 17 ηγετικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι της Cumhuriyet δικάζονται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Η πέμπτη κατά σειρά ακροαματική διαδικασία αυτής της δίκης σηματοδοτήθηκε από την αποβολή από την αίθουσα ενός εκ των κατηγορουμένων, του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, έπειτα από αίτημα του δικαστηρίου, όπως μετέδωσε το AFP.

Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο δημοσιογράφος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες εκείνους που δεν της μοιάζουν» και την «ελεγχόμενη από την εξουσία δικαιοσύνη» ότι διατυπώνει «παράλογες κατηγορίες».

«Αρκετά! Εάν θέλετε να ασκήσετε πολιτική, γίνετε βουλευτής! (…) Δεν μπορώ να επιτρέψω στον κατηγορούμενο να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να αποβληθεί από την αίθουσα» του απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Ορκούν Νταγκ.

Η απόφαση του δικαστή προκάλεσε την οργή δεκάδων υποστηρικτών της Cumhuriyet που ήταν παρόντες: «Μια ημέρα, εσείς θα είστε που θα καταλήξετε ενώπιον του δικαστηρίου!», «Ο Αχμέτ (Σικ) θα βγει από τη φυλακή, θα γράψει και πάλι!», φώναζαν εντός της αίθουσας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της διαδικασίας.

Οι 17 συνεργάτες της τουρκικής εφημερίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με έως και 43 χρόνια κάθειρξης εάν κριθούν ένοχοι στις κατηγορίες της παροχής βοήθειας σε τρεις οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές»: το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το κίνημα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αυτή η δίκη «είναι το σύμβολο των πιέσεων που ασκούνται σε βάρος των δημοσιογράφων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια συνήγορος υπεράσπισης, η Γκιουλεντάμ Σαν Καραμπουλουτλάρ.

Οι υποστηρικτές της Cumhuriyet καταγγέλλουν την παραμονή σε προσωρινή κράτηση των 4 εκ των 17 κατηγορουμένων: ο Αχμέτ Σικ κρατείται για 360 ημέρες. Οι Αταλάι και Σαμπουντζού βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και έναν χρόνο. Ο Εμρέ Ιπέρ παραμένει στη φυλακή εδώ και 263 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ