ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Συνελήφθη «ηθικός αυτουργός» δολοφονίας δημοσιογράφου

Μεξικό: Συνελήφθη «ηθικός αυτουργός» δολοφονίας δημοσιογράφου
REUTERS

Ένας άνδρας που φέρεται να βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία, νωρίτερα φέτος, μιας αστυνομικής ρεπόρτερ στο βόρειο Μεξικό συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία, γνωστοποίησε ο Χαβιέρ Κοράλ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιουάουα, με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του τη Δευτέρα.

Ο ύποπτος, που κατονομάζεται στην ανακοίνωση ως Χουάν Κάρλος Μορένο Οτσόα, ή «Ελ Λάρι», συνελήφθη στη γειτονική Πολιτεία Σονόρα τη Δευτέρα και φέρεται να ήταν «ο ηθικός αυτουργός» της δολοφονίας της δημοσιογράφου Μιροσλάβας Μπριτς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η 54χρονη Μιροσλάβα Μπριτς δολοφονήθηκε από έναν εκτελεστή καθώς έβγαινε από το γκαράζ του σπιτιού της την 23η Μαρτίου. Ένα από τα παιδιά της βρισκόταν μαζί της μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Ένας άνδρας που πιστεύεται πως ήταν ο εκτελεστής της Μπριτς, ο Ραμόν Αντρές Σαβάλα, δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σονόρα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Κοράλ.

Ο Μορένο Οτσόα πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον δικαστή για να του απαγγελθούν κατηγορίες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Μεξικό χαρακτηρίζεται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Από το 2000, τουλάχιστον 111 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό, με 38 θανάτους να καταγράφονται αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου Article19.

Το 2017 διαπράχθηκαν 12 δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ