Κολομβία: Στη Μπογκοτά διαβόητο πρώην στέλεχος ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης
Φωτογραφία Αρχείου - Πηγή: REUTERS/ FEDERICO RIOS

Επέστρεψε, ύστερα από την απέλασή του από τις ΗΠΑ, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών από το 2009, ο διαβόητος Έμπερτ Βελόσα, πρώην ανώτερο στέλεχος μιας οργάνωσης παραστρατιωτικών της Κολομβίας, που έχει ομολογήσει πως συμμετείχε σε πάνω από 3.000 εγκλήματα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης, ο Βελόσα, γνωστός και ως «HH»,  άλλοτε ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς οργάνωσης Ενωμένες Μονάδες Αυτοάμυνας της Κολομβίας (Autodefensas Unidas de Colombia, AUC), που αφοπλίστηκε το 2006, έφθασε αεροπορικώς στην Μπογοτά από την Αλεξάντρια (Βιρτζίνια, ΗΠΑ).

Ο πρώην παραστρατιωτικός παραδόθηκε στη δικαιοσύνη που τον κατηγορεί, μεταξύ άλλων, για σύσταση και συμμορία, ανθρωποκτονίες, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς και στρατολόγηση παιδιών.

Είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2009. Είχε καταθέσει τα όπλα το 2004, πριν επιστρέψει στην παρανομία το 2006. Συνελήφθη την επόμενη χρονιά, και ζήτησε να επωφεληθεί από έναν ειδικό νόμο που προέβλεπε επιείκεια για τα μέλη ένοπλων οργανώσεων που αφοπλίζονταν, ομολογούσαν τα εγκλήματά τους και αποζημίωναν τα θύματά τους.

Η έκδοσή του είχε επικριθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα θύματα, που εξέφραζαν φόβους ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κολομβία θα έμειναν ατιμώρητα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία μαίνεται επί 53 και πλέον χρόνια κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, άλλοι τουλάχιστον 60.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης