ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η συναναστροφή με σκύλους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος

Πώς η συναναστροφή με σκύλους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος
REUTERS/Simon Dawson

Οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά εκτός από την συντροφιά και την αγάπη που προσφέρουν, σύμφωνα με νέα μελέτη, όταν ένα παιδί μεγαλώνει με έναν σκύλο, μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει άσθμα. Τα νέα δεν είναι αντίστοιχα ευχάριστα όμως για τις γάτες, οι οποίες σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η έρευνα που έγινε υπό την εποπτεία ακαδημαϊκού του Imperial College London, έδειξε πως κάποια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα στην πορεία της ζωής τους, εάν βρισκόντουσαν σε επαφή, από νεαρή ηλικία, με σκύλο.

Η Silvia Colicino, που υπογράφει την έρευνα, δήλωσε πως: «Τα μικρά παιδιά που έχουν συριγμό είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα αργότερα στη ζωή τους, εάν έχουν σκύλο στο σπίτι από την πρώιμη παιδική ηλικία. Δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως, γιατί συμβαίνει αυτό. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά κουβαλούν προστατευτικά βακτήρια, αλλά και αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν (στο παιδί) άσθμα».

2017 12 24T000433Z 15940116 RC1A824185B0 RTRMADP 3 CHINA PETS

REUTERS/Jason Lee

Η ίδια εξηγεί πως είναι ένα σύνθετο ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω.

Η ερευνήτρια θεωρεί, όπως είπε η ίδια στην Daily Mail, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι σκύλοι είναι πιο βρώμικοι και όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βακτήρια, από μικρή ηλικία, βοηθούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτύξει αντισώματα.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν 20.000 παιδιά πέντε διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που είχαν συριγμό όταν ήταν πολύ μικρά.

Η έρευνα έδειξε πως οι παράγοντες του άσθματος είναι πολλοί.

Ορισμένοι από αυτούς είναι: η επαφή με ακάρεα σκόνης και τις γάτες, η διάγνωση της πάθησης ή κάποιοας άλλης αλλεργίας πριν από την ηλικία των πέντε ετών, το έκζεμα ή ακόμη και το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίζουν το έργο τους, ώστε να κατανοήσουν επακριβώς πώς οι τετράποδοι φίλοι μας λειτουργούν και ως «προστάτες» κατά του άσθματος, μιας σοβαρής ασθένειας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

2017 12 24T000311Z 1437928759 RC139C2A9A20 RTRMADP 3 CHINA PETS

REUTERS/Jason Lee

ΔΗΜΟΦΙΛΗ