ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Οι μισθοί εργατών βιομηχανικού πάρκου δεν έφταναν στα χέρια του Κιμ

Νότια Κορέα: Οι μισθοί εργατών βιομηχανικού πάρκου δεν έφταναν στα χέρια του Κιμ
KCNA/via REUTERS

Η επιτροπή ειδικών που είχε οριστεί από το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δεν κατάφερε να βρει καμία απόδειξη που να δείχνει πως οι μισθοί βορειοκορεατών που εργάζονται σε ένα βιομηχανικό πάρκο, το οποίο έχουν από κοινού Βορράς και Νότος, χρησιμοποιήθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η έρευνα έδειξε πως ο ισχυρισμός της προηγούμενης κυβέρνησης στη Σεούλ, κατά την οποία η ροή των μετρητών προς το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ κατέληγε στα ταμεία του στρατού και χρηματοδοτούσε τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, ήταν αστήρικτος.

Η Νότια Κορέα είχε προχωρήσει στην καταγγελία αυτή και είχε αποχωρήσει από το κοινό βιομηχανικό πάρκο πέρυσι, αντιδρώντας στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Όμως τον Ιούλιο, δύο μήνες αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Μουν Τζε-ιν, κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε πως δεν υπήρχε καμιά απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Περίπου 120 νοτιοκορεάτικοι επιχειρηματικοί όμιλοι κατέβαλαν μισθούς σχεδόν διπλάσιους από τον ονομαστικό κατώτερο μισθό στη Βόρεια Κορέα (περίπου 70 δολάρια τον μήνα) σε καθέναν από τους 55.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενους στο Κεσόνγκ.

Το βιομηχανικό πάρκο είχε καθοριστική συμβολή για να διεξαχθεί η πρώτη σύνοδος αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων το 2000, όταν οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν δεσμευθεί πως θα επεδίωκαν τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Μέχρι το κλείσιμό του πέρυσι, το Κεσόνγκ ήταν το τελευταίο σύμβολο της επαναπροσέγγισης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, καθώς οι σχέσεις σταδιακά επιδεινώνονταν όλο και περισσότερο.

Η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου ελήφθη «μονομερώς και προφορικά» από την προκάτοχο του Μουν μία ημέρα μετά την πυραυλική απειλή και δεν υπήρξε καν συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την επιτροπή.

«Η προεδρία πρόβαλε το επιχείρημα της εκτροπής της μισθοδοσίας ως τη μείζονα αιτία, αλλά χωρίς καμιά σαφή πληροφορία, επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ή διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επικαλούμενη κυρίως μαρτυρίες αυτόμολων που δεν είχαν καμιά αντικειμενικότητα ή αξιοπιστία», τόνισε ο Κιμ Τζονγκ-σου, ένας ιερωμένος ο οποίος ετέθη επικεφαλής της επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μουν είχε δεσμευθεί ότι το βιομηχανικό πάρκο θα λειτουργήσει ξανά εάν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, αλλά οι εντάσεις στην περιοχή και η επιφυλακτικότητα της Πιονγκγιάνγκ δεν επιτρέπουν να προχωρήσει καμιά τέτοια πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ