ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκαν πλακάκια απομιμήσεις σε τάφο στην Αγία Σοφία

Εντοπίστηκαν πλακάκια απομιμήσεις σε τάφο στην Αγία Σοφία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/TOLGA BOZOGLU

Πλακάκια… μαϊμού εντοπίστηκαν σε τάφο στην Αγία Σοφία, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Μουσείου Χαϊρουλάχ Τσενγκίζ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μια σειρά από πλακάκια που είχαν μεταφερθεί στη Γαλλία το 1890 αντικαταστάθηκαν με απομιμήσεις.

«Μπορείτε να δείτε τη σφραγίδα “Made in France, Sevres”» είπε ο κ. Τσενγκίζ.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η Αγία Σοφία δέχεται περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Εξήγησε, επίσης, ότι μια από τις δύο σειρές στις πλευρές της εισόδου του τάφου του σουλτάνου Σελίμ Β είναι μια απομίμηση των αρχικών πλακιδίων.

«Ο τάφος του σουλτάνου Σελίμ Β’ είναι ο πρώτος τάφος που χτίστηκε στην Ανατολία. Είναι δημιούργημα του Μιμάρ Σινάν, του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα του οθωμανικού κράτους. Αυτά τα πλακάκια μεταφέρθηκαν στη Γαλλία για αποκατάσταση στη δεκαετία του 1890 από τον Γάλλο Αλμπέρ Ντορινί, που ήρθε στην οθωμανική αυτοκρατορία ως οδοντίατρος. Αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Αντίθετα, κατασκευάστηκαν πλακίδια απομίμησης στη Γαλλία και τοποθετήθηκαν στη θέση των αρχικών. Τα γνήσια πλακάκια βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ τους. Αυτά τα πλακάκια είναι το τέλειο παράδειγμα πλακιδίων του 16ου αιώνα» είπε ο διευθυντής του Μουσείου.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει έρθει σε επαφή με το αντίστοιχο υπουργείο της Γαλλίας για να επιστραφούν τα πλακάκια, που είχαν εκτεθεί στο τμήμα Ισλαμικές Τέχνες του Μουσείου του Λούβρου αλλά απομακρύνθηκαν πρόσφατα λόγω καταγγελιών.

Ο Τσενγκίζ εξήγησε, επίσης, ότι τα πλακάκια-μαϊμού έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν, παρότι είναι αρκετά νεότερα από τα γνήσια. «Όταν κοιτάζετε τις δύο εισόδους του τάφου, βλέπετε τις διαφορές μεταξύ τους. Τα χρώματα των καινούργιων έχουν ξεθωριάσει και είναι όλα ματ, επειδή είναι απομιμήσεις. Είναι εκεί 100 χρόνια. Τα πρωτότυπα, τα οποία είναι 400 ετών, φαίνονται ολοκαίνουργια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ