ΚΟΣΜΟΣ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ αρνήθηκε να ταξιδέψει ένα πάντα στο αεροπλάνο μαζί της

Η Μάργκαρετ Θάτσερ αρνήθηκε να ταξιδέψει ένα πάντα στο αεροπλάνο μαζί της
pixabay

Σχεδόν 36 χρόνια μετά, έρχεται στο φως μια αποκάλυψη για την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, από κρατικά αρχεία της Βρετανίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου της ζήτησε να μεταφέρει ένα πάντα με το αεροπλάνο της, όταν θα ταξίδευε στην Ουάσιγκτον για προγραμματισμένη επίσκεψη -κάτι το οποίο η «σιδηρά κυρία» αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν είχε ζητήσει να «δανειστεί» το αρσενικό αυτό πάντα από τον ζωολογικό του Λονδίνου, προκειμένου να ζευγαρώσει με ένα δικό τους θηλυκό, τον Ιανουάριο του 1981.

Ο πρόεδρος της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου Σόλι Ζάκερμαν το είδε τότε σαν μια ευκαιρία για να προσπαθήσει να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας.

«Ο Λόρδος Ζάκερμαν το βλέπει αυτό ως σημάδι επίδειξης της ιδιαίτερης σχέσης και θα ήταν πολύ χαρούμενος να ανακοινώσει τον δανεισμό ή την άφιξη του πάντα με όποιον τρόπο η πρωθυπουργός θα κρίνει ως τον πιο κατάλληλο για να ευνοηθούν οι αγγλοαμερικανικές σχέσεις», έγραφε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Ρόμπερτ Άρμστρονγκ σε ένα από τα κείμενα των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.


«Πρότεινε ακόμη η πρωθυπουργός να πάρει το πάντα στο πίσω μέρος του Concorde της όταν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον», προσθέτει ο Άρμστρονγκ, μεταδίδει το CNNi.

Η Θάτσερ, όμως, δεν φάνηκε να εντυπωσιάστηκε από την ιδέα του Άρμστρονγκ. «Δεν παίρνω μαζί μου ένα πάντα! Τα πάντα και οι πολιτικοί δεν είναι καλοί οιωνοί», έγραψε στην άκρη του σημειώματος.

thatcher

Πηγή: CNNi/ National Archives

Ο ιδιωτικός της γραμματέας Κλάιβ Γουίτμορ ανέλαβε να απαντήσει στο Λόρδο Ζάκερμαν: «Η κ. Θάτσερ διάβασε την πρόταση με κάποιο ενδιαφέρον και της φάνηκε αρκετά διασκεδαστικό», του έγραψε, ενημερώνοντάς τον ότι η απόφασή, της ωστόσο, ήταν αρνητική.

Μάλιστα, η Θάτσερ αντέτεινε ότι πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση: «Ο Λόρδος Ζ ξέρει περισσότερα πράγματα από εμένα για τα πάντα - είμαι βέβαιη ότι μπορεί να κανονίσει αυτά τα πράγματα», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ