ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο

Άγκυρα: Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI// ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ/ΧΡHΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ανεβάζει για άλλη μια φορά τους τόνους η Άγκυρα ενόψει της έναρξης ερευνητικών εργασιών του γεωτρύπανου «Saipem 12000» της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή σκληρή ανακοίνωση, μέσω της οποίας κατηγορεί τη Λευκωσία για «μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες» και αναφέρει ότι αγνοεί τα «αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού στους φυσικούς πόρους».

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Πιο πρόσφατα, σε αυτό πλαίσιο, ένα γεωτρύπανο έχει καταφθάσει στο οικόπεδο 6 (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) και προετοιμάζεται να αρχίσει εργασίες, στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «η Τουρκία, η οποία εξ' αρχής εξέδιδε τις απαιτούμενες προειδοποιήσεις, σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα από την πλευρά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Προειδοποιεί δε, πως γίνονται οι «απαραίτητες προετοιμασίες για δραστηριότητες» εξερεύνησης το προσεχές διάστημα, σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν «άδεια λειτουργίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με βάση τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους».

«Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, η οποία ενασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Την πρόθεσή του να μην σχολιάσει τις «έκνομες ενέργειες» της Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.

Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, η οποία ενασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πολλάκις εκφράσει την αντίθεσή της με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι
ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν.

H Τουρκία δεσμεύει με Navtex περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου

Την ίδια ώρα, με παράνομη Navtex η Τουρκία, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ