ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» Σόιμπλε στο όραμα Σουλτς περί σύστασης των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»

«Όχι» Σόιμπλε στο όραμα Σουλτς περί σύστασης των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»
EPA/JENS SCHLUETER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίθετος με το σχέδιο του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών (SPDΜάρτιν Σουλτς, περί εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», είναι ο πρόεδρος τα γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αντίκρουσε την πρόταση, ωστόσο απέρριψε ταυτόχρονα και τις προτάσεις για ένα «διάλειμμα» στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρότερη Ευρώπη, αλλά σε αυτούς τους καιρούς των απίστευτα γρήγορων και θεμελιωδών αλλαγών οι άνθρωποι παντού στην Ευρώπη έχουν την ανάγκη να βρουν ένα στήριγμα στις εθνικές τους παραδόσεις. Και θα ήταν λάθος να τους αφαιρεθεί αυτό το αίσθημα ασφάλειας ή αναφοράς και σύνδεσης προς το εθνικό στοιχείο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα «Tagesspiegel am Sonntag», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «ο κόσμος δεν επιτρέπει διαλείμματα για ξεκούραση».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Bundestag τόνισε ότι η εισήγηση για δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης εντός πέντε ετών, με την παράλληλη πρόβλεψη ότι τα κράτη που δεν συμπράττουν σε αυτές θα βρεθούν εκτός, «είναι κάπως ατελής, για να το θέσω φιλικά».

Όμως, προειδοποίησε και για τον κίνδυνο, αν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθυστερήσει, η Ευρώπη να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, οι προκλήσεις στην Αφρική, η φορολογική πολιτική των ΗΠΑ και η παγκοσμιοποίηση των αγορών. «Είναι πάντα επικίνδυνο να επαναπαυόμαστε σε περιόδους δήθεν ηρεμίας και οικονομικής ευμάρειας», δήλωσε.

Ερωτώμενος σχετικά με τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πορεία της Ένωσης, ο Σόιμπλε συμφώνησε στη βασική θέση της θεσμικής αναμόρφωσης της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να καταστούν αναγκαίες αλλαγές στα συμβατικά κείμενα. «Υποστηρίζω μια τέτοια προσέγγιση», επεσήμανε, ενώ εκφράστηκε θετικά και για το εγχείρημα στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας εντός της ΕΕ.

«Τώρα πρέπει να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την Νομισματική Ένωση και να εμβαθύνουμε την Τραπεζική Ένωση. Σε αυτό θα συμφωνήσει και ένας νέος συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD. Είμαι απολύτως σίγουρος», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ