ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STEPHANIE LECOCQ

Η Βουλγαρία, το πιο φτωχό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνει από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά, την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, με την πρόθεση να προχωρήσει στην προώθηση καυτών φακέλων, όπως η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

«Η Βουλγαρία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία χρονική στιγμή κλειδί για την Ένωση...Το σύνθημα "Η ισχύς πηγάζει από την ένωση" ας μας οδηγεί», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Μία συναυλία, όπου ένας συνθέτης κλασικής μουσικής θα παρουσιάζει κάθε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προγραμματισμένη για απόψε στη Σόφια, στο Μέγαρο του Πολιτισμού, το οποίο θα φιλοξενήσει στις 11 και 12 Ιανουαρίου το Κολλέγιο των Επιτρόπων για την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργασθούμε με επιτυχία για τις προτεραιότητές μας», δήλωσε ακόμη ο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 62% των βουλγάρων πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλγαρία, η οποία ενισχύεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιμένει στην πολιτική της σύγκλισης παρά τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020 στο πλαίσιο του Brexit, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χώρα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνορεύοντας με την Τουρκία, η Βουλγαρία τάσσεται υπέρ της τήρησης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα (Μάρτιος 2016) για τη μετανάστευση και τη βελτίωση των σχέσεων.

Η Σόφια, που επιθυμεί να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν, θα εργασθεί για την απεμπλοκή της μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου, που «αναθέτει» στην χώρα εισόδου την φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και επιμένει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Η προεδρία της Βουλγαρίας, που διαδέχεται την προεδρία της Εσθονίας, θα συμπέσει επίσης με την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφορούν την περίοδο μετάβασης μετά το Brexit και το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ