ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Ελπίζουμε πως είναι εγγυημένο το δικαίωμα των Ιρανών να διαδηλώνουν

Ε.Ε: Ελπίζουμε πως είναι εγγυημένο το δικαίωμα των Ιρανών να διαδηλώνουν
EPA/STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ελπίδα της πως το δικαίωμα των πολιτών του Ιράν να διαδηλώνουν είναι «εγγυημένο» εξέφρασε η Ε.Ε. αναφορικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα τις τελευταίες μέρες και οι οποίες έχουν σημαδευτεί από τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

«Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Συνολικά 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις στο Ιράν. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, πολλοί από τους οποίους πάντως ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος Ροχανί αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο» στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις «ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους», όμως ταυτόχρονα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε από την πλευρά του τη Δευτέρα ότι έχει έρθει «ο καιρός της αλλαγής» στο Ιράν. Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 για να εξασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η ΕΕ υπερασπίζεται ωστόσο σθεναρά την ιστορική αυτή συμφωνία, που επέτρεψε κατά την άποψή της να αποφευχθεί μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

Ουσιώδη διάλογο προτείνει ο βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προέτρεψε το βράδυ της Δευτέρας την κυβέρνηση του Ιράν να αρχίσει έναν «ουσιώδη» διάλογο για τα θέματα που εγείρουν οι πολίτες στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις τους, που χαρακτήρισε «δικαιολογημένα και σημαντικά».

Ο Τζόνσον ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης και να επιτραπεί στους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά τις νέες κινητοποιήσεις, για πέμπτη συνεχή ημέρα, τη Δευτέρα.

«Το ΗΒ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ιράν. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να γίνει ουσιώδης διάλογος για τα δικαιολογημένα και σημαντικά θέματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και αναμένουμε από τις ιρανικές αρχές να το επιτρέψουν», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ