ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπρόεδρος του SPD: Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι καθόλου δεδομένος

Αντιπρόεδρος του SPD: Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι καθόλου δεδομένος
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ως προειδοποιητικό μήνυμα προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, ο οποίος επεσήμανε πως δεν είναι βέβαιη η συνεργασία των δύο κομμάτων για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, που θα δώσει τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα.

«Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) εξαρτώνται από εμάς διότι η Τζαμάικα έχει αποτύχει. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν επιτρέπεται να υπάρξει. Είναι εντελώς ανοικτό εάν κατά τις διερευνητικές συζητήσεις θα συμπέσουμε σε θέματα ουσίας και τρόπου διακυβέρνησης και εάν θα οικοδομηθεί επαρκής εμπιστοσύνη. Ο μεγάλος συνασπισμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένος. Η κυβέρνηση μειοψηφίας παραμένει μια πιθανότητα έστω και αν η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να το παραδεχτεί», δήλωσε ο Σέφερ-Γκίμπελ, σε συνέντευξή του στην σημερινή Passauer Neue Presse.

«Ορισμένες δηλώσεις στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) μου δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες για την βούλησή των κομμάτων τους να σχηματίσουν από κοινού μετο SPD κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τα κόμματα αυτά ότι «κάνουν επίδειξη δυνάμεως».

Υπενθυμίζεται ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται στις 7 Ιανουαρίου να διερευνήσουν εάν είναι δυνατός ο σχηματισμός νέου μεγάλου συνασπισμού.

Η καθυστέρηση της έναρξής τους οφείλεται στο γεγονός ότι προς τα τέλη της εβδομάδας, από την Πέμπτη, η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών.

«Εάν συμπέσουμε επί της ουσίας θα πρέπει να συναινέσουμε στο μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε ο Γιόακιμ Χέρμαν, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας στις εφημερίδες του εκδοτικού οργανισμού Funke, αποκλείοντας όμως αλλαγές στο ασφαλιστικό : «Στο θέμα αυτό δεν βλέπω κανένα περιθώριο», τόνισε.

«Για να μην συνεχίσει η Γερμανία να είναι πόλος έλξης των προσφύγων από όλον τον κόσμο θέλουμε να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές για όσους αιτούνται ασύλου», δήλωσε επίσης ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Βαυαρίας, στην «Münchner Merkur». Επιπλέον, τόνισε ότι η CSU «θέλει να λαμβάνουν οι πρόσφυγες παροχές μόνον εφόσον έχει διευκρινισθεί η ταυτότητα τους χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ