ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αισιοδοξία μετά την πρώτη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού»

Γερμανία: Αισιοδοξία μετά την πρώτη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού»
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Την αισιοδοξία τους ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή εξέφρασαν Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μετά την ανεπίσημη προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, 'Ανγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD) και οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.

«Η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, ξεκινάμε αισιόδοξα τις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες και φιλοξενήθηκε στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο.

Εφόσον οι διερευνητικές συνομιλίες καταλήξουν σε επιτυχία, στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του SPD, το οποίο θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συμμετοχή του κόμματος σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες, σε αυτή την περίπτωση, θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν δεν προκύψουν νέα προβλήματα, η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (1 Απριλίου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ