ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος γύρος κυρώσεων προς το Ιράν

ΗΠΑ: Νέος γύρος κυρώσεων προς το Ιράν
EPA/MICHAEL REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες κυρώσεις προς το Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ουάσινγκτον να κάνει γνωστό πως θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ιρανικούς βιομηχανικούς ομίλους, που κατηγορεί ότι εμπλέκονται στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. 

Πέντε βιομηχανίες, θυγατρικές του ομίλου Shahid Bakeri, ο οποίος βρισκόταν ήδη στη μαύρη λίστα, προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ δεσμεύονται και η πρόσβαση των οποίων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών μαζί τους, απαγορεύονται, ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τις εταιρείες Shahid Kharrazi Industries, Shahid Sanikhani Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Eslami Research Center και Shahid Shustari Industries.

Η Ουάσινγκτον τους προσάπτει ότι αναπτύσσουν και κατασκευάζουν εξοπλισμό για χρήση στους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, από συστήματα πρόωσης με χρήση στερεών καυσίμων έως συστήματα κατεύθυνσης κι ελέγχου και συστήματα υποστήριξης στο έδαφος.

«Αυτές οι κυρώσεις στοχοθετούν οντότητες-κλειδιά που εμπλέκονται στα προγράμματα κατασκευής πυραύλων του Ιράν, τα οποία χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα σε βάρος της οικονομικής ευημερίας του ιρανικού λαού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εναντιώνονται αποφασιστικά στις κακόβουλες προθέσεις του ιρανικού καθεστώτος» και σε αυτό θα συμπεριληφθεί η επιβολή επιπρόσθετων «κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Μνούτσιν αναμφίβολα αναφερόταν στην πρόθεση που εκδήλωσε ο Λευκός Οίκος να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε στελέχη του ιρανικού καθεστώτος και υποστηρικτές του που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από είκοσι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί στο Ιράν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις οικονομικές δυσκολίες και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ένα ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα «αξιοποιήσουν όλες τις πηγές πληροφόρησης που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου (...) να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιοι ευθύνονται για την καταστολή, ποιοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ποιοι ασκούν βία εναντίον των διαδηλωτών, ώστε να υποβάλει (τις πληροφορίες αυτές) στον μηχανισμό μας που προσδιορίζει σε ποιους επιβάλλουμε κυρώσεις».

Ενώ ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι ο ιρανικός λαός θα λάβει «μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή!».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ο Μνούτσιν διατείνεται ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα διστάσει να καταγγείλει την οικονομική κακοδιαχείριση και την εκτροπή τεράστιων πόρων για τη χρηματοδότηση απειλητικών πυραυλικών συστημάτων, προς ζημία των πολιτών» του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ