ΚΟΣΜΟΣ

Απολίθωμα βρέφους 11.500 ετών δίνει απαντήσεις για τους πρώτους εποίκους της Αμερικής

Απολίθωμα βρέφους 11.500 ετών δίνει απαντήσεις για τους πρώτους εποίκους της Αμερικής
Ben Potter/Handout via REUTERS

Αρχαιολόγοι κατάφεραν να εντοπίσουν το 2013 ένα απολίθωμα βρέφους 11.500 ετών σε ανασκαφή στην κεντρική Αλάσκα. Οι εξετάσεις DNA που έγιναν έκτοτε στο κρανίο του μωρού, που είναι κορίτσι, δίνουν απαντήσεις για τους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν την Αμερική.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως η μελέτη του γονιδιώματος του βρέφους, έδειξε πως υπήρξε μόνο ένα κύμα μετανάστευσης προς την ήπειρο μέσω μίας μακριάς γέφυρας που ένωνε τη Σιβηρία με την Αλάσκα, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων.

Το μωρό, που έχει ονομαστεί «κοριτσάκι του ήλιου», ανήκε σε άγνωστη, έως τώρα, φυλή ιθαγενών της Αμερικής, που κατοικούσε στην περιοχή. Οι θαρραλέοι πρόγονοι της είχαν μεταναστεύσει εκεί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με βάση τη γνώση πως ο άνθρωπος αρχικά εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 300.000 χρόνια και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες μελέτησαν τα γενετικά στοιχεία του κοριτσιού για να ανακαλύψουν πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Αμερική.

Σιβηρία: Απόκοσμα πλάσματα αποκαλύφθηκαν με το λιώσιμο των πάγων (pics)

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως αναφέρει το Time, μία ομάδα ανθρώπων διαχωρίστηκε από τους πληθυσμούς της ανατολικής Ασίας πριν από περίπου 36.000 χρόνια και χιλιάδες χρόνια αργότερα πέρασαν από την προαναφερθείσα γέφυρα στην Αμερική.

Υπολογίζεται πως η μετανάστευση έγινε πριν από 20.000 – 15.000 χρόνια και οι μετανάστες κινήθηκαν προς όλες τις περιοχές της Αμερικής. Μάλιστα χωρίστηκαν σε ομάδες. Οι πρώτοι είναι οι πρόγονοι των γνωστών ιθαγενών της Αμερικής.

Η δεύτερη ομάδα, στην οποία ανήκει και στο βρέφος, μόλις ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Στην πορεία της ζωής της στην ήπειρο, όπως έδειξαν τα στοιχεία, είτε εξαφανίστηκε, είτε απορρίφθηκε από άλλους πληθυσμούς που κατοίκησαν αργότερα την Αλάσκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ