ΚΟΣΜΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Βέμπερ περί «τελικής λύσης» για το προσφυγικό

Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Βέμπερ περί «τελικής λύσης» για το προσφυγικό
REUTERS/Vincent Kessler

Θύελλα αντιδράσεων κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η αναφορά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ σε «τελική λύση» σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση. Η διατύπωσή του (στα γερμανικά «finale Lösung») θύμισε ανάλογη φράση των Ναζί για τους Εβραίους («Endlösung») και έγινε τις τελευταίες ώρες αντικείμενο δριμείας κριτικής.

Η κεντρική προσπάθεια της Ευρώπης για το 2018 θα είναι η αναζήτηση μιας «τελικής λύσης» στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ο κ. Βέμπερ στο πλαίσιο της ημερίδας του κόμματός του, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στην 'Ανω Βαυαρία, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο. Παρότι η διατύπωση του κ. Βέμπερ δεν ήταν ακριβώς ίδια με αυτή των Ναζί για το «εβραϊκό ζήτημα» και το Ολοκαύτωμα, ήταν αρκετή προκειμένου να αναγκαστεί αργότερα ο ίδιος να απολογηθεί, μέσω Twitter.

«Με κάθε σαφήνεια: η σκόπιμη παρερμηνεία της δήλωσής μου εδώ είναι απόλυτη ανοησία (...) Αντιθέτως, (η δήλωση) αφορά μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση το 2018, σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.

Αναφερόμενος πάντως στην στάση του κ. Όρμπαν σε ό,τι αφορά τους συνοριακούς ελέγχους και την υποδοχή προσφύγων, ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να ανοίξει ο διάλογος με την Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Χρειαζόμαστε νομοθετικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση, διότι μόνο τότε μπορούμε να αποφύγουμε μακροπρόθεσμα τους συνοριακούς ελέγχους σε αυτή την ήπειρο», τόνισε μιλώντας στην Βαυαρική Ραδιοφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ