ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης: Νικήθηκαν οι ξένοι εχθροί που υπέθαλψαν τις διαδηλώσεις

Φρουροί της Επανάστασης: Νικήθηκαν οι ξένοι εχθροί που υπέθαλψαν τις διαδηλώσεις
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν σήμερα πως ο λαός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατέστειλαν την αναταραχή που υπέθαλψαν ξένοι εχθροί, καθώς η Βουλή και ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας συνέρχονται για να συζητήσουν την πιο μεγάλη πρόκληση στο θρησκευτικό κατεστημένο μετά το 2009.

«Ο επαναστατικός λαός του Ιράν μαζί με δεκάδες χιλιάδες των δυνάμεων Μπασίτζ, την αστυνομία και το υπουργείο Πληροφοριών έσπασαν την αλυσίδα (της αναταραχής) που δημιούργησαν... οι Ηνωμένες Πολιτείες, το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ), η Σαουδική Αραβία, οι υποκριτές (Μουτζαχεντίν) και οι μοναρχικοί» ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους Sepanhnews.

Η Βουλή συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών με τους υπουργούς Εσωτερικών και Πληροφοριών, τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον αναπληρωτή διοικητή των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης να ενημερώνουν το σώμα για τις ταραχές που διήρκησαν μία εβδομάδα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν για πέμπτη ημέρα συγκεντρώσεις ως απάντηση στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκτεταμένες ταραχές του 2009 έπειτα από καταγγελίες για εκλογική νοθεία.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας πλάνα από συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της κεντρικής Σαχρ-ε-Κορντ όπου εκατοντάδες άνθρωποι, μερικοί με ομπρέλες, κατέβηκαν στους δρόμους παρά την πυκνή χιονόπτωση.

«Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στη Βρετανία», «Θάνατος στους στασιαστές», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Μία εβδομάδα και πλέον ταραχών είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 ανθρώπων και τη σύλληψη περισσότερων από 1.000, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις και στην ύπαιθρο καθώς χιλιάδες νεαροί και Ιρανοί της εργατικής τάξης εξέφρασαν την οργή τους για τη διαφθορά, την ανεργία και το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών.

Κάτοικοι με τους οποίους επικοινώνησε το Ρόιτερς σε πολλές πόλεις δήλωσαν πως οι διαδηλώσεις κόπασαν τις τελευταίες ημέρες μετά την εντατικοποίηση της καταστολής από την κυβέρνηση, η οποία έστειλε δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης σε πολλές επαρχίες.

Αργά χθες, βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ισχυρή αστυνομική παρουσία στις πόλεις, περιλαμβανομένης της Χοραμαμπάντ στο νοτιοδυτικό Ιράν όπου το απόγευμα της Τετάρτης αναρτήσεις σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως νέοι και εργάτες καθώς και μέλη της μορφωμένης μεσαίας τάξης που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της εξέγερσης υπέρ των μεταρρυθμίσεων πριν από σχεδόν δέκα χρόνια.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες «εξαπατήθηκαν» προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Όμως οι ηγέτες της αναταραχής κρατούνται στη φυλακή».

Ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης Ματζίντ Σαρσαντζί δήλωσε πως το πανεπιστήμιο έχει συστήσει επιτροπή που θα παρακολουθεί την τύχη των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά τις ταραχές.

Από την πλευρά του, ένας βουλευτής δήλωσε πως περίπου 90 φοιτητές συνελήφθησαν.

«Φαίνεται πως ο συνολικός αριθμός είναι περίπου 90. Δέκα φοιτητές από πανεπιστήμια στην Τεχεράνη και ορισμένες άλλες πόλεις βρίσκονται σε μια αβέβαιη κατάσταση, και... είναι ακόμη άγνωστο ποιο σώμα τους έχει συλλάβει», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ILNA επικαλούμενο τον μεταρρυθμιστή πολιτικό Μαχμούντ Σαντεγκί.

Το Ιράν έχει πολλά παράλληλα σώματα ασφαλείας και κάτοικοι λένε πως οι συλλήψεις συχνά δεν ανακοινώνονται αμέσως.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες έδειξαν συγγενείς κρατουμένων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από φυλακές να ζητούν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης και η σχετιζόμενη με αυτούς πολιτοφυλακή Μπασίτζ κατέστειλαν τις ταραχές το 2009, όταν δεκάδες Ιρανοί που τάσσονταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων σκοτώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ