Γερμανία: Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών
Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch

Την Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το κατά πόσο υπάρχει βάση για τη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» και τη σύσταση της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο τέλος της πρώτης μέρας των προκαταρκτικών διαβουλεύσεων.

Σε σύντομη δήλωση στο τέλος της πρώτης μέρας των επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, έκανε λόγο για ειλικρινείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων τονίζοντας, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle: «Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική. Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες.

Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Νωρίτερα, η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνγκελα Μέρκελ, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την σύσταση της επόμενης κυβέρνησης, που έχει «βυθιστεί» σε μία πρωτοφανή κρίση μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση Τζαμάικα.

Προσερχόμενη στη συνάντηση η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις διερευνητικές συνομιλίες. Ο Σουλτς με τη σειρά του δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας, ενώ ο Ζεεχόφερ ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ καλή διάθεση, τονίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διερευνητικές συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή του «μεγάλου συνασπισμού» που κυβέρνησε στη Γερμανία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και την Παρασκευή θα ενημερωθούν τα κόμματα για την έκβασή τους. 

Video: Ναυάγιο «Τζαμάικα» – Σε πολιτικό αδιέξοδο η Γερμανία

 

Διαβάστε επίσης