ΚΟΣΜΟΣ

Φάλαινα βάζει δύτη κάτω από το πτερύγιό της για να τoν προστατέψει από καρχαρία (vid)

Φάλαινα βάζει δύτη κάτω από το πτερύγιό της για να τoν προστατέψει από καρχαρία (vid)
EUROKINISSI/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/ φωτογραφία αρχείου

Ένα βίντεο με την απίστευτη στιγμή κατά την οποία μία φάλαινα προσπαθεί να προστατέψει μία δύτη από επικείμενη επίθεση καρχαρία κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου.

Tο περιστατικό συνέβη στα νερά της παραλίας Muri των νήσων Κουκ στον νότιο Ειρηνικό, τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως λέει η δύτης και βιολόγος Nan Hauser, το κήτος προστάτεψε εκείνη και την ομάδα της από έναν καρχαρία τίγρη που έκανε κύκλους γύρω τους.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η τεράστια φάλαινα, μόλις αντιλαμβάνεται την παρουσία του καρχαρία, επιχειρεί να προστατέψει τη δύτη, βάζοντάς την κάτω από το πτερύγιό της, ενώ κάποια στιγμή την σπρώχνει με κεφάλι και το στόμα της προς την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Nan υποστηρίζει ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί απόδειξη της διαισθητικής φύσης της φάλαινας να προστατέψει άλλα είδη –συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Η βιολόγος το συγκρίνει με τις προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να σπεύσουν σε ένα φλεγόμενο σπίτι, προκειμένου να σώσουν τις ζωές αγνώστων σε αυτούς ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη δύτη, στην «επιχείρηση διάσωσης» συμμετείχε και μία ακόμα φάλαινα η οποία χτυπώντας την ουρά της στο νερό επιχειρούσε να απομακρύνει τον καρχαρία.

Όπως δήλωσε η ίδια στην Mirror, εδώ και 28 χρόνια που κάνει καταδύσεις δεν είχε ξανασυναντήσει φάλαινα να προσπαθεί με τόση επιμονή να την βάλει κάτω από το πτερύγιό της. «Είναι απίστευτο πως γυρνούν τα πράγματα. Έχω περάσει τα τελευταία 28 χρόνια προστατεύοντας φάλαινες και εκείνη τη στιγμή δεν συνειδητοποίησα ότι με προστάτευαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ