ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή συνάντηση Ορμπάν - Κουρτς στην Αυστρία

Πιθανή συνάντηση Ορμπάν - Κουρτς στην Αυστρία
REUTERS/Michaela Rehle

Τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να υποδεχθούν σε μια επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη στις 30 Ιανουαρίου, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Αυτά αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Από την Αυστριακή καγκελαρία διευκρινιζόταν απόψε ότι διεξάγονται συνομιλίες για μία τέτοια επίσκεψη στο προσεχές μέλλον, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι περαιτέρω.

Σύμφωνα με την Die Presse, στο πλαίσιο της επίσκεψης προβλέπεται μία συνάντηση εργασίας του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Κουρτς, όπως επίσης συνομιλίες του με τον αντικαγκελάριο Στράχε και τον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ενώ από ουγγρικής πλευράς επιδιώκεται να υπάρξει συνάντησή του και με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας ο οποίος είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στον -τότε Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών- Σεμπάστιαν Κουρτς, την επομένη της ανάδειξης του σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου 2017.

Στην επιστολή του ο Ορμπάν εξέφραζε τη χαρά του "για τη συνεργασία με το ανανεωμένο Λαϊκό Κόμμα" και διαβεβαίωνε τον Κουρτς πως κατά την εκπλήρωση των στόχων του, θα έχει την υποστήριξη του δικού του κόμματος, της Ουγγρικής Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών (FIDESZ).

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ευχαριστούσε στην επιστολή του τον Κουρτς για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, "στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών".

Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Ορμπάν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που την άνοιξη του 2016 είχε οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ