ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ελπίζει να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τις Βρυξέλλες

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ελπίζει να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τις Βρυξέλλες
REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αμβλύνει τις εντάσεις με την ΕΕ με περαιτέρω διάλογο, δήλωσε σήμερα ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μια ημέρα αφού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

«Πιστεύω γενικά ότι με επιπλέον προσπάθεια να εξηγήσουμε τις προθέσεις μας θα καταφέρουμε να αποσαφηνίσουμε παρεξηγήσεις», δήλωσε. «Πιστεύω πως ο διάλογος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση».

Ωστόσο απέφυγε μια ερώτηση για το αν η Πολωνία θα είναι πρόθυμη να προσφέρει παραχωρήσεις όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της, που βρίσκεται στο κέντρο της διένεξης της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.

Το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), που ακολουθεί ένα εθνικιστικό πρόγραμμα, θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις θεμελιώδες τμήμα των προσπαθειών του να μεταρρυθμίσει δημοκρατικούς θεσμούς της Πολωνίας.

Το PiS πιστεύει πως οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται επειδή η χώρα έχει χάσει τις καθολικές ρίζες της και η νοοτροπία και οι δομές εξουσίας της διαπνέονται από τη μεταπολεμική κομμουνιστική περίοδό της.

Επικριτές υποστηρίζουν πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκτήσει έλεγχο επί των δικαστηρίων και των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ωθούν την Πολωνία προς μια αυταρχική διακυβέρνηση.

Ο Μοραβιέτσκι, μιλώντας σήμερα στους ξένους δημοσιογράφους, δήλωσε πως η χώρα θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις συνομιλίες για το μέλλον της Ευρώπης.

Το PiS πραγματοποίησε χθες κυβερνητικό ανασχηματισμό, απομακρύνοντας από την ομάδα του Μοραβιέτσκι μερικούς από τους υπουργούς που δέχονται τις περισσότερες επικρίσεις, όπως οι υπουργοί Άμυνας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η κίνηση είχε στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του PiS τόσο έξω όσο και μέσα στην Πολωνία, καθώς αντιμετωπίζει τη διένεξη με την ΕΕ ενώ φέτος θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ