ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το τελευταίο τους χαρτί παίζουν Μέρκελ και Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Το τελευταίο τους χαρτί παίζουν Μέρκελ και Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Στην προϋπόθεση για τη συμμετοχή του SPD σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα έβαζε ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της Γερμανίας, αναφέρθηκε ο Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας φάσης των διερευνητικών συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες με τον σκοπό αυτόν.

«Μια νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει κυρίως να δρομολογήσει τη συζήτηση για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμμετείχαμε υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή θα ενισχύσει την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τη Γερμανίας (SPD), προσερχόμενος στο Μέγαρο του κόμματός του «Βίλι-Μπραντ» του Βερολίνου όπου διεξάγονται οι συνομιλίες.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε πως θα εργασθεί με εποικοδομητικό τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί, πρόσθεσε όμως ότι «φυσικά έχουμε κατά νου ότι πρέπει αν ακολουθήσουμε την ορθή πολιτική για την χώρα. Στο βαθμό αυτό θα είναι μια δύσκολη μέρα».

Οι πολίτες αναμένουν από μας ότι θα βρούμε λύσεις, πρόσθεσε η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Τόσο ο κ. Σουλτς όσο και η κ. Μέρκελ έκαναν λόγο για «δύσκολα θέματα», τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε λήγουν οι πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες και ότι στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν σε έκτακτο συνέδριο εάν επιθυμούν ή όχι την έναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ