ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βιέννη κατά της κυβέρνησης δεξιάς-ακροδεξιάς (pics)

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βιέννη κατά της κυβέρνησης δεξιάς-ακροδεξιάς (pics)
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βιέννη για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έναν περίπου μήνα στην Αυστρία και για να καταγγείλουν τις θέσεις της για τη μετανάστευση και το κοινωνικό της πρόγραμμα.

Με το όνομα «επιτροπή υποδοχής του νέου έτους», 20.000 διαδηλωτές , σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας με κατεύθυνση την περιοχή των υπουργείων.

Από την πλευρά των οργανωτών, που δεν προέβλεπαν παρά τη συγκέντρωση κάπου 10.000 διαδηλωτών, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000 άτομα.

Υπό την ηγεσία του νεαρού, συντηρητικού και φιλόδοξου Σεμπάστιαν Κουρτς, του νικητή των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, η νέα αυστριακή κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει έξι υπουργούς της άκρας δεξιάς σε υπουργεία κλειδιά. Ανάμεσά τους και τον Χάιντ-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτη του Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) που είναι ο αντικαγκελάριος της νέας κυβέρνησης.

«Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μήπως αυτό το είδος της κυβέρνησης θεωρηθεί φυσιολογικό, μήπως εξελιχθεί σε νέα κανονικότητα», δήλωσε στο AFP η Κρίστα, μία 55χρονη διαδηλωτής, ενώ ο Τομπίας Γκρέτικα, ένας Γερμανός 47 ετών, έλεγε ότι είναι «ανήσυχος που βλέπει τον εθνικισμό να ενισχύεται παντού, όχι μόνο στην Αυστρία».

Η σημερινή κινητοποίηση, η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, οργανώθηκε από οργανώσεις της αριστεράς και του αντιρατσιστικού κινήματος και συγκέντρωσε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ανάμεσά τους και πολλές οικογένειες.

Τα συνθήματα αναφέρονταν στην ιστορία της χώρας, 80 χρόνια μετά το Anschluss, την προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία τον Μάρτιο 1938 και την εγκαθίδρυση φασιστικού καθεστώτος.

«Σας παρακαλώ, όχι πάλι», έγραφε ένα πανό ή «Αυτοί που ανέχονται τον Κουρτς και τον Στράχε θα είχαν χειροκροτήσει το 1938».

Η Αννα, 23 ετών, είπε ότι διαδηλώνει «κατά μίας κυβέρνησης που θέλει να διχάσει την κοινωνία, να δαιμονοποιήσει τις μειονότητες, να πλήξει τα δικαιώματα των γυναικών, να απαξιώσει την αλληλεγγύη», ενώ μία άλλη δήλωνε ότι ανησυχεί για την προώθηση ενός οικογενειακού προτύπου που ενθαρρύνει τις γυναίκες να μένουν στο σπίτι.

Ωστόσο, είναι η δεύτερη φορά που η Αυστρία δοκιμάζει έναν κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς-ακροδεξιάς μετά τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τότε, η συμμετοχή της ακροδεξιάς υπό τον Γεργκ Χάιντερ στην αυστριακή κυβέρνηση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων. Σειρά διαδηλώσεων είχε οργανωθεί στην Αυστρία, οι ογκωδέστερες από τις οποίες είχαν συγκεντρώσει μέχρι και 250.000 άτομα.

Η νέα πλειοψηφία έχει εξασφαλίσει το 60% των ψήφων, έπειτα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης συντηρητικών-σοσιαλδημοκρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ