ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «άνοιγμα» Κιμ στη Νότια Κορέα για την έναρξη συνομιλιών

Νέο «άνοιγμα» Κιμ στη Νότια Κορέα για την έναρξη συνομιλιών
KCNA/via REUTERS

Ακόμη ένα βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας σημειώθηκε με τον ορισμό του τόπου και του χρόνου όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών, από πλευράς του Βορρά.

Συγκεκριμένα, η Πιονγκγιάνγκ προσέφερε σήμερα τη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών με τη Νότια Κορέα στο επίπεδο υφυπουργών στις 17 Ιανουαρίου και στο χωριό Πανμουντζόμ όπου έχει υπογραφεί η εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών.

Στις συνομιλίες θα συζητηθεί η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενο το υπουργείο Ενοποίησης στην Σεούλ.

Παράλληλα, Βορειοκορεάτης αξιωματούχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε ότι εξετάζεται η πρόταση της Νότιας Κορέας για μια ενιαία γυναικεία ομάδα χόκεϊ, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Τα νοτιοκορεατικά υπουργεία Ενοποίησης και Αθλητισμού-Τουρισμού δήλωσαν πάντως ότι δεν γνωρίζουν κάτι για το θέμα αυτό.

Ανώτερος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Σεούλ επιδιώκει τον σχηματισμό κοινής γυναικείας ομάδας χόκεϊ επί πάγου με τη Βόρεια Κορέα για να μετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον προσεχή μήνα στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ